Política 02/08/2018

La moció de censura catapulta el PSOE a primera força a l'Estat, segons el CIS

El sondeig mostra un empat entre Cs i PP com a segona força

Núria Martínez
5 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ahir a la Moncloa.

MadridOcupar la Moncloa ha catapultat el PSOE a ser la primera força a l'Estat. Així ho assegura el primer baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) amb estimació de vot des que Pedro Sánchez és president del govern espanyol, que mostra que el PSOE registraria el 29,9% dels vots. Es tracta de la primera vegada en nou anys que el PSOE ocupa la primera posició en estimació de vot del CIS.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En segona posició el segueixen Cs i PP empatats, amb el 20,4% dels vots, mentre que Podem pateix l'efecte PSOE i registra el 15,6% dels vots. Es tracta del valor més baix per a la formació lila des que es va presentar per primer cop a les eleccions generals. El sondeig està fet la primera quinzena de juliol i, per tant, no mostra la repercussió electoral que pugui tenir l'arribada de Pablo Casado al lideratge del PP.

Segons el CIS, els socialistes pujarien gairebé vuit punts en estimació de vot des del baròmetre d'abril, els populars baixarien gairebé quatre punts i Ciutadans en perdria dos. Això vol dir que l'actual partit de govern supera en 9,5 punts tant el PP com Ciutadans.

La moció de censura catapulta el PSOE a primera força a l'Estat, segons el CIS

Feia nou anys que el PSOE no era primera força

"El CIS constata que el govern de Sánchez ha sigut un govern ben rebut i els ciutadans estan satisfets", ha dit la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, després de conèixer els resultats. La dirigent socialista ha assegurat en roda de premsa des de Ferraz que aquest sondeig és "l'efecte del treball" dels militants i dirigents del partit i de les decisions que ha anat aprovant aquests mesos el govern de Sánchez en els consells de ministres.

Lastra ha recordat que feia nou anys que el PSOE no era la primera força en l'estimació d'aquest sondeig i ha puntualitzat que aquesta enquesta encara no recull el "gir encara més a la dreta" del PP. Els socialistes opinen que encara aconseguiran més suports després de l'elecció del nou líder del PP, Pablo Casado. L'enquesta arriba poques hora abans que Pedro Sánchez es reuneixi per primer cop amb Casado a la Moncloa.

Al seu torn, el PP ha volgut treure importància al sondeig. El secretari general del partit, Teodoro García Egea, ha assegurat que es tracta d'una "foto antiquada en blanc i negre" perquè el CIS no recull "l'efecte Casado" com sí que fan les últimes enquestes després de l'elecció del líder popular en què els dos vells partits estan empatats. "No variarem ni un mil·límetre el nostre full de ruta per tornar al govern per fer fora els que estan fent mal als espanyols", ha afegit en declaracions a La Sexta.

Cs, per davant del PP en vot directe

Si s'observen els resultats del vot directe del baròmetre (els resultats anteriors eren la intenció de vot), la pujada del PSOE és encara més gran. El PSOE obté el 23,9 per cent del vot directe, 10,4 punts més que a l'abril, i es col·loca 12,6 punts per sobre de Ciutadans (11,3%) i fins a 13,7 per sobre del PP (10,2%). Per tant, en estimació de vot, Cs i PP empaten, però en vot directe –el que responen directament els enquestats– el partit taronja se situa lleugerament per davant. Per aquest fet, la diputada de Cs al Parlament, Lorena Roldán, s'ha mostrat "satisfeta" també amb les dades del CIS perquè el seu partit és el que més puja en estimació de vot.

L'última enquesta que va publicar el CIS amb estimació de vot va ser la del passat mes d'abril, en què Ciutadans superava el PSOE i s'havia col·locat ja com a segona força, trepitjant els talons al PP, a una distància de només 1,6 punts. Aquell sondeig, que es va publicar el 8 de maig, es va conèixer en un context molt diferent a l'actual, en plena crisi del PP pel cas Cifuentes però quan encara no es coneixia la sentència del cas Gürtel.

ERC puja; el PDECat baixa

Pel que fa als partits catalans, el CIS mostra que ERC registra el 3,9% dels vots, i el PDECat, l'1,3%. Això vol dir que ERC registra una pujada considerable respecte a l'anterior baròmetre –nou dècimes– i que el PDECat, en ple procés de canvis interns, baixa fins a quatre dècimes. En la línia de Podem, els comuns reculen del 3,5% al 2,6% i se situen per darrere d'ERC.

Pedro Duque, l'únic que aprova

Pel que fa a la puntuació dels membres del nou govern, el titular de Ciència, Innovació i Universitat, Pedro Duque –que va ser astronauta– és l'únic dels 17 ministres que aprova, amb 5,41 punts. El segueixen el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska (4,89); la ministra d'Economia i Empresa, Nadia Calviño (4,81) i la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, amb un 4,77. La menys valorada dels 17 ministres és la titular d'Indústria, Comerç i Turisme , Reyes Maroto, amb 4,31 punts.

Pedro Sánchez, el més ben valorat

No només el PSOE es converteix en la força més votada, sinó que el seu líder, Pedro Sánchez, es catapulta com el líder més ben valorat. El president del govern espanyol registra una nota de 4,04, mentre que Albert Rivera (que fins ara era el més ben valorat) obté un 3,35. Fet entre l'1 i el 10 de juliol, quan Mariano Rajoy seguia sent president del PP, el sondeig atorga a l'expresident la pitjor qualificació dels quatre (2,83 punts), per darrere del secretari general de Podem, Pablo Iglesias (2,96).

Del conjunt de líders polítics, el més ben valorat segueix sent el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, amb un 4,05.

Un 19,7% vol que s'aboleixin les autonomies

Mesos després del referèndum i de la declaració unilateral d'independència, un 19,7% dels enquestats creuen que hauria d'haver-hi un únic govern central sense autonomies. Aquesta opció ha pujat lleugerament respecte al baròmetre de maig, en què ho volien un 18,9%. No obstant això, la majoria (un 37,5%) segueixen creient que s'han de mantenir les comunitats autònomes com a l'actualitat, i un 14,6%, que han de tenir més autonomia.

Pel que fa als sentiments, un 53,2% se sent tant de la seva comunitat com espanyol; un 17,5% se sent només espanyol, i un 6,3% només de la comunitat, entre d'altres opcions recollides al baròmetre.

La preocupació per la immigració es triplica en un mes

La preocupació per la immigració s'ha triplicat en un mes, i ha passat del 3,5% del juny a l'11,1% de l'últim baròmetre del CIS, en coincidència amb l'arribada d'immigrants a les platges. L'atur i la corrupció segueixen encapçalant la llista dels principals problemes dels espanyols.

L'enquesta, realitzada entre l'1 i el 10 de juliol, mostra que baixa lleugerament la preocupació pels polítics i pels problemes d'índole econòmica. El 64,3 per cent dels enquestats es declaren preocupats en primer lloc per l'atur, fet que suposa gairebé dos punts més que el mes anterior, mentre que baixa lleugerament (fins al 38,5 per cent, un punt menys) el nombre dels que es declaren preocupats per la corrupció i el frau.

La independència de Catalunya també preocupa en menor mesura els enquestats, i passa del 7,1% al juny al 6,3% d'ara.

stats