Política 23/01/2013

Montoro: L'amnistia fiscal "no encobreix el delicte comès"

El ministre dóna a entendre que Bárcenas, malgrat la regularització, continuarà sent investigat

Joan Faus
2 min

MadridEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha dit aquest dimecres que l'amnistia fiscal "no encobreix el delicte comès", en referència a la possibilitat que l'extresorer i exsenador del PP Luis Bárcenas s'hagués beneficiat de la regularització fiscal aprovada l'any passat i pogués quedar lliure d'un possible delicte de frau fiscal per haver disposat de 22 milions d'euros en un compte a Suïssa, tal com va revelar l'Audiència Nacional la setmana passada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Cap persona física o jurídica es pot beneficiar de la regularització [de l'amnistia fiscal] si ja s'ha iniciat abans un procés judicial o administratiu en contra d'ella", ha afirmat Montoro en la seva compareixença a petició pròpia a la comissió d'Hisenda. En el cas de Bárcenas, però, sembla que no estava sent investigat per l'Agència Tributària per els seus comptes a Suïssa i que per aquest motiu, segons els seus advocats, va poder regularitzar 10 milions d'euros, pagant només un 10% del total, a través d'una societat gràcies a l'amnistia, que va finalitzar el novembre passat.

El ministre ha afegit, a més, que només s'hi podia optar si l'origen dels diners a blanquejar era "lícit", i que la declaració tributària especial "no esborra ni neteja delictes". És a dir, en un cas normal després de blanquejar els diners aquella persona obté un perdó fiscal, que li suposa que Hisenda el deixarà d'investigar un cop ja ha oficialitzat la seva regularització. Però, en un altre cas, com el de Bárcenas −a qui no ha citat perquè la llei impedeix revelar dades individuals−, la regularització es manté −és a dir, Hisenda no li tornaria el milió d'euros (el 10% del total) que hauria recaptat−, però l'extresorer no obtindria un perdó fiscal ni penal, és a dir, seguiria sent investigat per la trama Gürtel i per l'origen il·lícit dels comptes a Suïssa.

En un debat molt acalorat i amb la bancada del PP molt nerviosa, Montoro s'ha mostrat desafiant en bona part de la seva compareixença. Ha insistit que l'amnistia "no és opaca" i que es coneixen els detalls de tots els beneficiats. En aquest sentit, ha acusat el PSOE d'estar mentint: "El debat polític està falsejant el procés, el límit és a no traslladar a la societat el que no és cert".

El ministre ha reiterat les dades ja conegudes de la recaptació de l'amnistia fiscal −un total de 1.193 milions, quan l'objectiu era de 2.500 milions−, però ha dit que si es té en compte l'impacte del procés sobre l'"ampliació de bases patrimonials", l'estimació dels diners aflorats seria de 40.000 milions. És a dir, que en veritat el tipus ha estat del 3% i no del 10% previst, ja que en molts casos era possible aplicar-hi descomptes.

stats