Política 27/05/2013

Els presidents d'OHL i Sando neguen al jutge Ruz haver fet donacions al PP

Villar Mir i Sánchez Domínguez apareixen en els anomenats 'papers de Bárcenas'. La Policia assegura que es van beneficiar de grans contractes d'obra pública

Joan Faus
2 min

MadridEl presidents d'OHL, Juan Miguel Villar Mir, i del grup Sando, José Luis Sánchez Domínguez, han negat aquest dilluns haver fet cap donació al PP en les seves citacions davant del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz com a imputat en el procés judicial sobre la presumpta comptabilitat en negre al PP, segons han explicat fonts judicials. I tots dos han considerat que és fruit d'un "error" que els seus noms apareguin en els anomenats 'papers de Bárcenas', segons els quals haurien fet donacions al PP molt per sobre del permès per la llei a canvi de rebre contractes d'obra pública. El fiscal no els hi ha fet cap pregunta durant la declaració, segons les mateixes fonts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Abans l'empresari Alfonso García Pozuelo, de Constructora Hispànica, s'havia acollit al seu dret a no declarar. Segons els papers de Bárcenas publicats per el diari 'El País', tots tres haurien fet donacions al PP per sobre del permès per la llei. García Pozuelo hauria donat al PP 150.000 euros en diverses partides els anys 2000, 2003, 2004 i 2006; Villar Mir 530.000 euros el 2004, 2006 i 2008; i Sánchez Domínguez un milió d'euros el 2003, 2003, 2006 i 2008.

La setmana passada la Policia va concloure en un informe que els vuit empresaris de la construcció imputats per Ruz van ser adjudicatàries de contractes públics per més de 12.330 milions d'euros per part d'administracions governades per aquest partit.

Segons l'informe de la UDEF remès al jutge, les constructores van rebre aquestes adjudicacions d'obra pública entre els anys 2002 i 2012, període en què també van rebre altres contractes d'altres administracions no governades pel PP.

En la seva declaració d'una hora, Villar Mir ha explicat que "coneix" a Álvaro Lapuerta, que va ser tresorer del PP abans que Luis Bárcenas, i una mica "menys" a Bárcenas. Ha assegurat que "mai" va parlar amb els dos de contractacions d'obra pública. De forma molt similar s'ha expressat Sánchez Domínguez.

Villar Mir, però, sí ha admès haver fet donacions a les fundacions FAES -vinculada a l'expresident espanyol José María Aznar-, dels sindicats UGT i CCOO, i una amb projectes a Àfrica impulsada per l'exvicepresidenta del govern María Teresa Fernández de la Vega.

D'altra banda, quan al president d'OHL li han preguntat per l'informe de la UDEF ha assegurat de forma vaga que no es correspon amb la realitat i que la mitjana de les adjudicacions és molt inferior a la que reflecteix l'informe policial.

stats