Política 06/06/2017

CSQP defensarà avui la continuïtat del Pacte Nacional encara que el Govern fixi la data i la pregunta aquesta mateixa setmana

El PP vol que Puigdemont posi "data" per anar al Congrés i el PSC demana a les entitats socials que convencin el Govern perquè abandoni la via unilateral

Aleix Moldes
2 min
El secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin.

BarcelonaCSQP s’ha marcat un objectiu per a la reunió del Pacte Nacional pel Referèndum prevista per a aquest dimarts al Parlament: evitar que es tanqui. "Pot semblar poca cosa, però no ho és, en un escenari en què se’ns nega la possibilitat de decidir democràticament", ha assenyalat el portaveu adjunt del grup, Albano Dante Fachin, des de la sala de premsa de la cambra catalana. La continuïtat del Pacte està en dubte perquè aquesta mateixa setmana el Govern començarà a abordar de forma decidida la via unilateral comunicant la data i la pregunta del referèndum. Aquest anunci no és incompatible, segons Fachin, amb la tasca del Pacte, ja que ni data ni pregunta estan dins les seves atribucions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El Pacte va més enllà de les estratègies particulars i cal seguir defensant el referèndum des de la pluralitat", ha opinat. "El Pacte Nacional pel Referèndum continua sent necessari, i una eina fonamental", ha afegit. Ni els comuns ni Podem s’oposaran a la via unilateral, però tampoc la consideraran vinculant, i reclamen que la via pactada segueixi sobre la taula.

Per la sala de premsa del Parlament han anat desfilant aquest dimarts al matí la majoria dels grups de la cambra, però dels que han parlat, CSQP és l'únic que estarà representat a la reunió del Pacte Nacional. La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, ha criticat que el Govern segueixi determinat a convocar una consulta "il·legal" i ha demanat a les entitats econòmiques i socials que formen part del Pacte que intentin "convèncer" l'executiu perquè "pari màquines". Els socialistes insisteixen a reclamar als governs català i espanyol que optin per la via del diàleg.

La via de resolució del conflicte entre Catalunya i Espanya és, segons Cs, la convocatòria d'unes noves eleccions autonòmiques. El portaveu adjunt al Parlament, Fernando de Páramo, ha afirmat que la reunió del Pacte Nacional i l'imminent anunci de data i pregunta del referèndum li recorden "molt" al que es va viure mesos abans del 9-N. "Si hi ha una sortida digna per a Puigdemont és convocar eleccions", ha insistit.

Pel que fa al PP, el portaveu parlamentari, Alejandro Fernández, ha demanat a Carles Puigdemont que fixi la "data", però no per a una consulta unilateral, sinó per comparèixer al Congrés dels Diputats i exposar el projecte independentista. Fernández ha recordat, a més, que la resposta de la Comissió de Venècia a la carta de Puigdemont demostra que el Procés "no té suport internacional".

stats