PROBLEMES A L’ESQUERRA
Política 27/09/2016

CSQP dóna més veu a Podem i tanca la crisi

El partit lila, que va amenaçar de deixar el grup, assumirà el debat de política general al Parlament

Jordi Mumbrú
2 min
El secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin.

BarcelonaLa crisi que la setmana passada amenaçava de trencar Catalunya Sí que es Pot (CSQP) va quedar enterrada ahir. Per salvar l’escissió, els quatre partits que formen la coalició d’esquerres van acordar ahir al matí cedir més protagonisme a Podem, la formació que havia amenaçat d’abandonar el grup si no se li donava més veu al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’aquesta manera, el secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, serà l’encarregat de representar CSQP durant el debat de política general que se celebrarà la setmana vinent. A més, també recaurà sobre Podem la discussió de les lleis de desconnexió que s’estan tramitant al Parlament. Tot i que Fachín reclamava també tenir veu durant el debat dels pressupostos, aquesta tasca continuarà en mans de Joan Coscubiela, d’ICV.

Els canvis que han salvat la coalició del trencament són els que va proposar el president del grup, Lluís Rabell, divendres passat. Després d’un cap de setmana de reflexió, els representants dels quatre partits es van reunir ahir a la seu d’Equo i van tancar un preacord que després havien de validar les corresponents executives. El principal dubte era si Podem -la formació que va posar la crisi sobre la taula- hi estaria d’acord i, finalment, va ser així. Avui es presentarà l’acord de manera oficial.

Amb els nous criteris de representació és precisament Lluís Rabell qui perd més presència, ja que és qui hauria d’intervenir en nom de la confluència durant el debat de política general.

“Reforçats”

El coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, va ser l’únic que va convocar ahir els mitjans de comunicació per informar sobre aquesta crisi. Nuet es va mostrar “satisfet” del resultat final i va considerar que “el grup surt reforçat” d’aquest episodi. Amb aquesta determinació, Nuet volia també reduir la pressió que ha suportat aquests dies el grup, en un moment polític determinant, ja que demà se celebra la qüestió de confiança del president Carles Puigdemont, i abans d’encarar el debat calia superar aquesta crisi.

A més, l’enrenou ha arribat mentre la coalició d’esquerres prepara la creació del nou partit, que ha d’incorporar també la formació d’Ada Colau, Barcelona en Comú.

stats