Política 23/09/2020

La CUP dona un ultimàtum a JxCat i ERC per la resposta a la inhabilitació de Torra: "No ens en farem corresponsables"

Riera critica que encara no hagin presentat cap proposta davant la imminent decisió del Suprem

Ara
2 min
La CUP dona un ultimàtum a JxCat i ERC per la resposta a la inhabilitació de Torra: "No ens en farem corresponsables"

BarcelonaÚltim avís. Decebuda i menystinguda, la CUP ha donat un ultimàtum a JxCat i ERC per aconseguir una resposta unitària davant la possible inhabilitació del president del Govern, Quim Torra, que podria arribar dilluns mateix, segons ha avançat l'ARA. El diputat Carles Riera ha criticat que des de les seves files han fet una proposta d'acció unitària que se'ls ha descartat i que han fet "tots els esforços possibles" per activar converses bilaterals i multilaterals "sense èxit". "No ens en farem corresponsables", ha advertit Riera. Per això els anticapitalistes han llançat "l'últim avís" perquè els socis de govern expliquin quina és l'estratègia per fer front a l'ofensiva repressiva de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Riera ha denunciat aquest dimecres la falta d'acord i la desunió dels partits independentistes sobre com fer front a la possible inhabilitació de Torra, i ha recriminat a JxCat i ERC que no tenen en compte els cupaires. "Lamentablement des de la CUP hem de constatar que estem en un moment de desunió", ha afirmat en declaracions als mitjans, i ha acusat JxCat i ERC de no haver plantejat cap proposta per respondre a la suspensió de Torra.

Riera ha reivindicat que la CUP ha sigut "l'única força política que ha fet una proposta", la coneguda com a via Venturós, que passa per pactar una data de les eleccions i, si la inhabilitació arriba abans d'aquesta data, que Torra mantingui les funcions representatives i institucionals de la presidència però les potestats legals i administratives recaiguin en el vicepresident, Pere Aragonès, com a president en funcions.

El diputat cupaire ha assegurat que aquesta proposta ha sigut rebutjada per JxCat i ERC i ha criticat que no se'ls hagi posat una alternativa sobre la taula: "El que hem rebut és simplement un no. Sense cap alternativa", ha dit. Així, ha recalcat que "l'absència d'unitat independentista és total i absoluta" i ha responsabilitzat JxCat i ERC d'aquesta falta d'acord, per la qual cosa ha avisat que la CUP no es fa responsable d'aquesta desunió, la qual atribueix al fet que els socis de govern no els hagin tingut en compte durant la negociació i estiguin prioritzant els seus interessos partidistes sobre com queden els càrrecs de l'executiu després de la inhabilitació i pensant en les futures eleccions.

"JxCat, ERC i el Govern no tenen cap proposta perquè els seus esforços estan en les seves pugnes pel repartiment de cadires en els pròxims mesos", i també ha criticat que Torra encara no hagi concretat què pensa fer després de ser inhabilitat. Davant d'aquesta desunió, ha sostingut que "tot indica que lamentablement seran els tribunals espanyols els que marcaran el tempo i el calendari de les eleccions", tot i que ha subratllat que encara queda temps per arribar a un acord. Per això, Riera ha volgut llançar una última crida a la "responsabilitat" perquè Torra, JxCat i ERC busquin una resposta consensuada a la inhabilitació del president.

stats