Política 31/05/2018

La CUP diu que JxCat i ERC s’han “abaixat els pantalons”

El president insisteix que la “restitució” és la “prioritat” del nou Govern

Anna Mascaró
2 min
El diputat de la CUP Carles Riera en una de les últimes intervencions al Parlament.

Barcelona“És una abaixada de pantalons en tota regla”. Amb aquesta contundència va valorar ahir el líder de la CUP, Carles Riera, la renúncia del president Quim Torra a nomenar els consellers empresonats i a l’exili. “El canvi de consellers és el punt culminant de la claudicació davant l’estat espanyol”, va sentenciar Riera a RAC1. No el va convèncer el viatge de Torra a Waterloo, on ahir es va reunir amb Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret. “La restitució del Govern legítim és la nostra prioritat”, va dir el president des de la localitat belga, escenificant que el nou Govern no passarà pàgina i continuarà reivindicant la legitimitat de l’executiu de Carles Puigdemont.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però per a la CUP els fets desmenteixen Torra. “No hi ha cap jugada mestra de Junts per Catalunya (JxCat) i ERC -va lamentar ahir Riera-. No s’ha presentat batalla tot i que Mariano Rajoy no podia fer altra cosa que publicar els nomenaments -va insistir-. S’està fent el contrari de desplegar la República”. Des del Parlament, el portaveu dels anticapitalistes, Vidal Aragonés, va reiterar el mateix posicionament i va afirmar que “el govern espanyol ha triat qui pot ser conseller i president a Catalunya”. Aragonés va criticar que Torra optés per substituir els consellers davant el bloqueig de la Moncloa, que es resistia a publicar el seu nomenament al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), sense esperar “ni tan sols” que es resolgués definitivament el recurs presentat pel president català al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Passar a l’oposició

Ho havien anunciat moltes vegades, però ahir la CUP va proclamar el seu pas definitiu a les files de l’oposició. Després d’haver facilitat la investidura de Torra, els capitalistes opten ara per trencar la “unitat de l’independentisme” i aposten per la “desobediència” en contraposició a JxCat i ERC. Davant aquest viratge, Riera va admetre ahir que també ells han de fer “autocrítica”. “La nostra confiança ha sigut excessiva i la nostra contundència no ha sigut suficient -va reconèixer el diputat-. Hem de ser molt més incisius i més radicals”. El seu lloc és ara al costat dels moviments socials, va assegurar Aragonés, que va emplaçar tant els CDR com l’ANC a mobilitzar-se per la República.

El portaveu de JxCat, Albert Batet, va respondre als retrets de la CUP argumentant que “Mariano Rajoy no s’ha sortit amb la seva”, perquè “ha hagut de cometre una il·legalitat” per evitar el nomenament de Jordi Turull, Josep Rull, Lluís Puig i Toni Comín. El vallenc va justificar la decisió de Torra per la necessitat d’acabar amb el bloqueig de l’Estat i va dir que es va prendre d’acord amb els presos i exiliats. Batet també va insistir en la “restitució” i va afirmar que amb la fi de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya el Parlament comptarà amb “més eines” per fer-ho. També va recordar que JxCat vol impulsar una reforma del reglament per incloure-hi la investidura a distància.

stats