POLÍTICA
Política 10/04/2013

La CUP al PP: "Qui ha rebentat sempre les llibertats del país és el PP, i vigilin no els caigui cap sobre"

La frase del portaveu de la, que el PP ha volgut interpretar com una amenaça, provoca una batussa al Parlament durant el debat molt pujat de to sobre la trama d'espionatge de Método 3 i els mètodes del CNI. La cambra ha rebutjat l'intent de PP i C's de crear una comissió d'investigació política sobre la trama d'espionatge

M.colomer
3 min
David Fernàndez s'ha dirigit directament a Santi Rodríguez després que l'acusés d'amenaçar-lo / ACN

Barcelona"Qui ha rebentat les llibertats sempre ha estat el PP, i vigili no li caigui cap sobre". El portaveu de la CUP al Parlament, David Fernández, ha aconseguit amb aquesta frase -una clara referència al cas del sobresous en negre del PP- treure de polleguera a la bancada del PP i aixecar els aplaudiments de la majoria de la Cambra durant el debat sobre la comissió d'investigació de la trama d'espionatge de Método 3, sobre el qual han planat també els mètodes del CNI i la guerra bruta contra el procés sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, la intervenció de Fernández ha estat la gota que ha fet vessar el got, perquè els populars han mantingut durant tot el debat una actitud especialment agressiva –amb interrupcions constants a les intervencions dels portaveus d'altres grups– que s'ha guanyat una esbroncada de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert: "Senyors diputats del PP, s'han passat tot el punt anterior amb expressions que no són correctes. Els demano tranquil·litat".

De Gispert responia així als crits del portaveu adjunt del PP al Parlament, Santi Rodríguez, que ha volgut interpretar les paraules de David Fernández com una "amenaça". "Tenim l'absolut convenciment que en alguna intervenció del senyor Fernández de la CUP, ha amenaçat directament aquest grup dient que ens cauria a sobre no sé què", ha deixat anar Rodríguez, que ha generat amb aquesta interpretació -clarament tergiversada, i així els ho ha fet notar la presidenta del Parlament, que ho ha atribuït a una mala interpretació- rialles i un batibull molt poc habitual a l'hemicicle. El mateix Fernàndez ha baixat del seu escó fins al de Rodríguez per repetir-li què havia dit.

Comissió d'investigació, però sense el ministre

P { margin-bottom: 0.21cm; } La comissió d'investigació no ha prosperat. C's ha advertit que el rebuig a la comissió d'investigació afebleix la democràcia a Catalunya. CiU, ERC i PSC l'han rebutjat, i la CUP s'hi ha abstingut, entre altres motius perquè el PP "no és que estigui en contra de l'espionatge, són els que cada dia l'ordenen”. Els diputats d'ERC i CiU, Sergi Sabrià i Lluís Guinó, han coincidit a advertir que es replantejaran la necessitat de la comissió el dia que comparegui el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, a qui el PP impedeix que comparegui.

"Volem una demostració claríssima que voluntat que el que volem és llum i no embrutir la política catalana", ha advertit Sabrià, que ha insistit que no té cap sentit fer una comissió d'investigació sobre la trama d'espionatge si no compareix el ministre i el director general de la policia espanyola, els dos agents que més informació tenen sobre el cas després que excloguessin els Mossos de les investigacions. Tant CiU, com ERC i la CUP, han advertit de la guerra bruta del CNI per fer descarrilar el procés sobiranista amb l'operació "Horizonte después", que segons la revista Interviú, va dirigir un comandament de la Guàrdia Civil per encàrrec de l'Estat, que hauria pagat 10 milions per fer-lo realitat. Perquè el cert és que "el que ha passat els últims mesos s'assembla massa" amb aquestes informacions.

Guinó ha instat el PP a "investigar-se" primer ells: "Autoinvestiguin-se i no impliquin el Parlament en una dinàmica així. Alguns de vostès són actors en la trama”, ha afegit en referència a Camacho. El PSC ha defensat que amb el cas judicialitzat, no seria possible tenir accés a tota la informació necessària. El diputat d'Iniciativa Jaume Bosch ha argumentat el seu suport a la comissió per impedir que la bandera de la transparència quedi en mans del PP i C's, i ha recordat que cal aclarir el paper del PP en aquest cas, però també el del director general de presons, Xavier Martorell (CDC), a qui se'l relaciona amb espionatge a membres d'Unió. Per C's, aquest serà el "Watergate del Govern". La presidenta del Parlament, que ha tingut dificultats per mantenir les regnes del debat i l'ordre parlamentari, ha amonestat també als diputats de C's, a qui ha retret que en algunes intervencions, els seus diputats "s'han passat".

stats