Política 07/12/2018

La CUP exigeix a Torra el cessament immediat de Buch i de tots els comandaments dels Mossos

Sirvent i la resta de ferits per les càrregues de Girona i Terrassa portaran el cas als tribunals

Aleix Moldes
3 min
El diputat de la CUP Carles Riera a la roda de premsa d'aquest dimecres

BarcelonaL'ultimàtum que el president del Govern, Quim Torra, ha donat al conseller d'Interior, Miquel Buch, perquè depuri responsabilitats per les càrregues policials d'aquest dijous a Girona i Terrassa no és suficient per a la CUP, que aquest divendres ha "exigit" el cessament immediat de Buch i de tots els comandaments dels Mossos. "Això no va d'ultimàtums ni d'errors de coordinació, sinó de protegir la ciutadania", ha subratllat el diputat Carles Riera des del Parlament, que ha rebutjat també la versió del conseller, que ha dit que no li tremolarà el pols per expulsar els agents de la Brigada Mòbil "que es van excedir". "No és un problema de fets aïllats i comportaments puntuals de la Brimo, sinó un problema de comandament policial, de model policial i de política de seguretat", ha respost Riera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les càrregues policials a Terrassa i Girona es van saldar amb una vintena de ferits, entre els quals la diputada de la CUP Maria Sirvent, que va rebre l'impacte d'un projectil d'escuma. "Aquests projectils no reboten, el seu impacte no és a l'atzar. Tenen una direcció clara i precisa", ha denunciat Riera, que ha recordat que Sirvent s'havia ajupit per intentar protegir un menor que havia rebut un cop de porra a la cara. "Intencionadament algun membre de la Brimo va disparar contra la persona que ella estava protegint", ha apuntat. Tant Sirvent com la resta de ferits presentaran denúncia contra els Mossos, segons ha explicat Riera.

Per canviar el model policial, la CUP reclama que es comenci pel cessament dels comandaments dels Mossos, però que es continuï per canviar les lleis o desobeir-les per impedir que "els suposats drets dels feixistes" els permetin expressar-se lliurement a l'espai públic. "El nostre model de seguretat és el que impedeix l'actuació pública del nazisme i del feixisme i el que garanteix els drets de protesta dels grups antifeixistes", ha remarcat Riera. Segons ell, la llibertat d'expressió no es pot aplicar quan es fan postulats totalitaristes o racistes. Riera ha lamentat, a més, el "descontrol" dels Mossos del "govern efectiu de JxCat i ERC".

De la seva banda, la presidenta els comuns al Parlament, Jéssica Albiach, també ha assenyalat el "fracàs i vergonya" del dispositiu de Mossos dijous a Girona i Terrassa, motiu pel qual ha considerat que Buch hauria "d'assumir responsabilitats". Al seu entendre, "no està a l'altura" i "plou sobre mullat", després que la gestió de les manifestacions fos negativa, "igual que el 29 de setembre i l'1 d'octubre" d'aquest any.

El PSC i el PP, contra Torra i Buch

A diferència de la CUP i dels comuns, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha censurat les declaracions de Torra i s'ha situat inequívocament al costat de la policia: "Els Mossos ens mereixen total confiança", ha recalcat. "Considerem una greu irresponsabilitat que sigui el mateix Govern el que posi en dubte la professionalitat dels Mossos sense cap prova i sense haver obert una investigació", ha afegit el líder dels socialistes catalans. "No és així com es contribueix a la seguretat dels ciutadans", ha sentenciat.

També el PP s'ha desmarcat dels que critiquen l'actuació policial. El president del partit a Catalunya, Alejandro Fernández, ha assegurat aquest divendres que "un conseller que no defensa els Mossos i l'ordre no pot seguir en el càrrec". "Diu el conseller Buch que no li tremolarà la mà per sancionar uns Mossos que van fer la seva feina per garantir el dret de manifestació", ha conclòs Fernández.

stats