Política 19/04/2016

L'oposició posa en dubte la credibilitat del pla de govern de Puigdemont

La CUP celebra els dos grans reptes de Puigdemont però demana que "planti cara" a l'Estat

Sara González
4 min
El pròxim ple pot fer emergir al Parlament les diferències -aquest cop en l’eix nacional- entre les formacions de Carles Puigdemont i d’Anna Gabriel.

BarcelonaSi bé el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reivindicat la tasca dels seus primers 100 dies al capdavant del Govern i ha explicitat que els seus dos grans objectius són revertir les retallades i portar Catalunya a les portes de ser un estat, l'oposició posa el punt de crítica en el diagnòstic i el full de ruta plantejat, que no veuen possible desenvolupar en 15 mesos.

La CUP demana anar més enllà de la "declaració d'intencions"

La CUP, el soci prioritari del Govern per garantir la seva estabilitat pressupostària, ha celebrat que Puigdemont s'hagi refermat en el "caràcter excepcional" de la legislatura i hagi emmarcat la seva acció a aturar les retallades i portar el país "a les portes de la República". El diputat Albert Botran ha reivindicat que si el Govern té aquestes prioritats ha estat gràcies als moviments socials i el "múscul popular".

"Un Govern que es comprometi a revertir les retallades és l'única manera que el procés pugui reeixir", ha sentenciat. Amb tot, el diputat de l'esquerra alternativa ha advertit que no tot pot ser una "declaració d'intencions" i que cal que hi hagi, per una banda, una "vinculació pressupostària" que haurà de ser "desobedient", i, per l'altra, que estigui disposat a "plantar cara" a l'estat espanyol quan es vulnerin les afirmacions de sobirania. Botran ha recordat que la CUP "té un altre ritme" i considera que el desplegament de la declaració del 9-N "és prioritària". Sobre les prioritats que Puigdemont ha posat sobre la taula, els cupaires han subratllat que discrepen en qüestions com el projecte de BCN World, el plantejament del model educatiu i universitari i el model de seguretat.

El PP acusa Puigdemont d'utilitzar "el patiment de la gent"

"L'objectiu és la independència. Tota la resta és cortina de fum". Aquesta és l'anàlisi que ha fet el portaveu del PP, Enric Millo, sobre el balanç dels 100 primers dies de govern que ha fet Carles Puigdemont. El dirigent popular ha considerat que amb "cinc o sis minuts" el president ja en tenia prou per fer el "trist balanç" de la seva tasca, en la qual, al seu judici, no hi ha cap mesura concreta. De fet, ha lamentat que el Govern no hagi estat "capaç" de presentar encara un projecte de pressupostos.

Millo, però, encara ha anat més enllà i ha acusat Puigdemont d'utilitzar "de forma barroera el patiment de les persones i fer un discurs amenaçador i trampós a favor de la independència", una actitud que, ha dit, és "menyspreable". Tenint en compte que el president de la Generalitat es reunirà aquest dimecres amb el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, el PP de Catalunya ha advertit que serà una prova per evidenciar si Puigdemont vol "un diàleg sincer", fet que implica, al seu judici, "abandonar la comèdia" i "el relat victimista" per buscar la "col·lisió amb l'Estat". "Que no vagi a demanar allò que no li poden donar", ha advertit el portaveu dels populars.

CSQP posa en dubte la "versemblança" del pla de Puigdemont

En 15 mesos s'han d'aprovar 45 lleis i un centenar de disposicions. Aquests són els deures pendents de Puigdemont que el president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, s'ha encarregat de subratllar. Al seu judici, es tracta d'un pla de govern que "arriba tard" i que és difícilment "versemblant", sobretot tenint en compte que el president català "ho ha fiat tot" a uns pressupostos que a hores d'ara no tenen un suport garantit per prosperar.

De fet, Rabell ha assegurat que el govern de Puigdemont, ara per ara, "planteja més problemes que no pas en resol" i que "la prova del cotó" seran els dos pròxims mesos, en què s'haurà de debatre sobre els pressupostos. El president de la coalició d'esquerres ha insistit que el soci prioritari del Govern és la CUP i que, per tant, encara que se'ls facin "picades d'ullet i moviments d'embolcall" correspon a l'esquerra alternativa negociar amb l'executiu. En tot cas, Catalunya Sí que es Pot ha defensat que cal treballar per eixamplar el sostre de dèficit, recuperar impostos com el de successions per augmentar els ingressos i que no se sigui "tebi" amb el desplegament de lleis com la del combat contra la pobresa energètica.

El PSC avisa que el Govern té un full de ruta "que fa aigües"

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha assegurat que l'actual legislatura està "estancada i és inactiva" i que el full de ruta de Puigdemont "fa aigües". La prova més evident, ha destacat, són les 35 votacions que Junts pel Sí ha perdut en els darrers mesos i el "distanciament ideològic" que hi ha tant dins del grup que dóna suport al Govern com amb els socis de la CUP.

La dirigent socialista ha advertit que els reptes de futur plantejats per Puigdemont no són "creïbles". D'entrada, perquè vol revertir les retallades "que va fer Artur Mas" mentre que el mateix president "es declara el seu hereu", i perquè per fer-ho calen uns pressupostos que encara estan a les beceroles i que la CUP reclama que siguin "desobedients", un concepte que, ha assegurat, "no agrada" a Junts pel Sí. A més, ha recordat que la majoria de catalans "no comparteix" el seu full de ruta unilateral cap a la independència i que aprovar les 45 lleis plantejades "no serà possible" en 15 mesos però sí en 4 anys de legislatura.

C's lamenta "els 100 dies de desgovern"

Per a Ciutadans, els 100 primers dies de govern de Puigdemont han estat "100 dies de desgovern". El principal partit de l'oposició ha subratllat que, més enllà de les divisions internes a l'executiu català, no hi ha hagut acció de govern i ni tan sols s'ha establert "un diàleg" amb el segon partit amb més representació al Parlament.

El diputat de Ciutadans Fernando de Páramo ha denunciat que fins ara l'executiu s'ha mogut en termes de "desobediència", per exemple, als lletrats del Parlament, i ha deixat "en mans de la CUP el present i el futur" de Catalunya. El dirigent de C's sí que ha posat en valor que Puigdemont hagi parlat per primera vegada de corrupció, una "paraula prohibida a CDC", però, al seu parer, el que s'està fent per combatre-la és "insuficient". De Páramo també ha desconfiat de la promesa del president de la Generalitat de revertir les retallades i ha demanat uns pressupostos que no siguin "ficticis" i que no se centrin en la consecució d'un estat independent.

stats