ESTABILITAT DEL GOVERN
Política 17/12/2016

La CUP debat si vota els pressupostos en assemblea

Mercè Conesa dubta de la celebració del referèndum

Laia Vicens
2 min
L’assemblea general de la CUP el maig passat al teatre la Passió d’Esparreguera.

BarcelonaDimarts a la tarda la CUP votarà en contra de les esmenes a la totalitat als pressupostos i, per tant, facilitarà que s’admetin a tràmit. Començarà aleshores una nova etapa, tant pel que fa a la negociació amb el Govern com pel que fa als equilibris interns a la formació anticapitalista, que cap a finals de gener haurà de decidir si aprova o no els comptes. Per encarrilar aquests dos debats -l’intern i l’extern-, la CUP reuneix avui a Tona (Osona) el consell polític i el grup d’acció parlamentària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest és, segons va informar la CUP fa setmanes, l’òrgan legítim per decidir si aproven els comptes arribat el moment. Ara bé, hi ha sectors del partit que han demanat que la decisió final sobre els pressupostos es prengui en una assemblea i no a través del vot delegat (el consell polític trasllada un vot ponderat en funció de les assemblees territorials). Queda descartada una votació electrònica.

Qui vol el canvi? Fonts de la CUP partidàries d’aprovar els pressupostos asseguren que, en un debat amb tota la militància, els seus arguments acabarien guanyant, perquè “la pressió del Govern faria efecte”. “Tombar els pressupostos suposaria fer-ho saltar tot pels aires”, argumenten. Però guanyar l’assemblea és, precisament, el que també auguren veus del sector contrari a avalar els comptes. Aquest sector, que s’ha imposat en les últimes votacions, defensa que “objectivament, ningú a la CUP vol aprovar els pressupostos”.

Ara bé, l’opinió majoritària al partit és que s’han d’evitar escenaris a cara o creu que tensin la militància i, per això, es treballa des de fa mesos per prendre una decisió des del consell polític, intensificant l’intercanvi d’informació amb els diputats. La reunió d’avui resoldrà, previsiblement, quin és l’òrgan que haurà de decidir.

Al marge d’això, la CUP també debatrà com s’han d’enfocar els debats en les comissions parlamentàries i on se situaran les exigències a l’hora de negociar. En qualsevol cas, la convocatòria de premsa deixa clar que avui “no es decidirà si la CUP donarà el seu vot a favor o en contra dels pressupostos”. Això serà a finals de gener.

Eleccions en lloc de referèndum

La reunió de la CUP arribarà marcada, en part, per unes declaracions de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa. En una entrevista a Nació Digital, la també presidenta del Consell Nacional del Partit Demòcrata (PDECat) va trencar el discurs públic fet fins ara pel partit i va admetre que el referèndum “potser no es podrà fer”. “Hem de ser realistes”, va afirmar Conesa, que va opinar que si l’acció de l’Estat provoqués “paràlisi”, el Govern podria haver de canviar el referèndum per unes eleccions.

Tot i que Conesa va defensar que el seu desig és que es faci el referèndum i que guanyi la independència, les seves paraules van despertar crítiques d’ERC i la CUP, que li van recordar a través de les xarxes socials el compromís del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb la celebració del referèndum. Avui tots dos -Conesa i Puigdemont- coincidiran a Barcelona a la presentació de la nova imatge del Partit Demòcrata.

stats