Política 12/12/2016

La CUP desafia l'Audiència Nacional cremant fotos del rei en quinze places catalanes

Els anticapitalistes protesten contra la detenció per part dels Mossos de tres dels cinc activistes investigats per cremar imatges del monarca durant la Diada

Aleix Moldes
3 min
El regidor de la CUP Barcelona Josep Garganté crema una fotografia del rei a la plaça d'Orfila

BarcelonaLa CUP ha demostrat aquest dilluns que no té por de les conseqüències de desacatar la legalitat espanyola i ha desafiat l'Audiència Nacional cremant imatges del rei Felip VI en una quinzena de places catalanes. A Barcelona, s'han aplegat més d'un centenar de persones a la plaça d'Orfila, precisament el lloc on al migdia els Mossos d'Esquadra havien detingut Ivan Altimira. Diputats com Eulàlia Reguant i Mireia Vehí i regidors de la capital com Maria Rovira i Josep Garganté han participat en la crema de fotografies del monarca. Només s'han cremat imatges del rei des de la capçalera de la concentració, on se situaven els càrrecs electes i del secretariat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els crits de la plaça s'han dirigit contra el conseller d'Interior, Jordi Jané, de qui la CUP ha reclamat el cessament immediat, així com del director dels Mossos, Albert Batlle, per la gestió "autonomista" de la policia. "Ni rei, ni por. Desobeïm", ha estat la pancarta que els 'cupaires' han exhibit davant la seu del districte i que, oralment, han transformat en un "Ni rei ni por, Jané dimissió".

"Per més que el PDECat digui que els Mossos han seguit ordres de l'Audiència Nacional, avui no ha estat així", ha exclamat a travès d'un megàfon un portaveu d'Alerta Solidària, una de les entitats vinculades a la CUP. Els anticapitalistes recorden que van ser els Mossos els que, d'ofici, van actuar contra les cinc persones investigades per l'Audiència Nacional per cremar fotos del rei durant la manifestació de l'esquerra radical el passat Onze de Setembre. "Reclamem el cessament immediat de Jordi Jané i que es depurin els càrrecs que van iniciar aquesta persecució política", ha afegit.

Els 5 independentistes investigats per haver cremat fotos del rei d'Espanya en un acte durant l'últim Onze de Setembre estan sent detinguts pels Mossos d'Esquadra per ordre de l'Audiència Nacional. A primera hora del matí, segons han anunciat fonts del seu mateix entorn, s'han detingut dues persones: el regidor de Som Gramenet i membre de la CUP a Santa Coloma de Gramenet, Aitor Blanc, i Jordi Almiñana. Poc després de les dues han detingut també Ivan Altimira, al davant de la seu del districte de Sant Andreu, on és conseller de la CUP. La policia està pendent de detenir Nora Miralles i Roger Santacana.

Santacana s'ha incorporat a la concentració de la Plaça d'Orfila a les 21.00 h, una hora després de l'inici. Ho ha fet després que els Mossos hagin intentat detenir-lo a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) on fa classe. Santacana ha pogut sortir de l'ESMUC, agafar el metro i sumar-se al centenar de persones que se solidaritzaven amb ell i els altres quatre investigats al barri de Sant Andreu."Són bastant ineptes. No han aconseguit detenir-me", ha afirmat a l'arribada. Des del compte de Twitter de l'organització Arran han piulat diverses imatges de Santacana dins del vagó celebrant haver pogut esquivar la policia.

Tot i que ni el PDECat ni ERC s'han sumat formalment a la convocatòria, a la concentració de la plaça del districte de Sant Andreu s'hi ha sumat el republicà Albert Castellanos, director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació i Oriol Amorós, secretari d'Immigració.

A més de Barcelona, l'esquerra anticapitalista s'ha mobilitzat en una quinzena de ciutats catalanes més. A Santa Coloma de Gramenet, Navàs, Girona, Tarragona, Lleida, Sabadell, Igualada, Cornellà, Cardedeu, Vilanova i la Geltrú, Vic, Tortosa, la Seu d'Urgell i Sort. Aquest dimarts, coincidint amb la declaració a Madrid dels detinguts, la CUP també ha convocat una mobilització davant la seu de l'Audiència Nacional.

stats