Política 29/12/2015

La CUP busca la fórmula per desencallar l'empat de l'assemblea de Sabadell

El secretariat nacional es torna a reunir aquest vespre per acordar què i com pregunta a la militància, que de moment atura la convocatòria de les assemblees locals i territorials a l'espera de saber el mecanisme per posicionar-se

Laia Vicens
3 min
Alguns diputats i exdiputats, a l'assemblea de Sabadell / CÈLIA ATSET

BarcelonaL'empat exacte a 1.515 entre els partidaris de l'acord amb Junts pel Sí i, per tant, a la investidura d'Artur Mas, i els detractors de l'entesa va encendre totes les alarmes als òrgans executius de la CUP. El reglament de l'assemblea extraordinària de Sabadell no preveia què fer en cas d'empat, de manera que, en una decisió salomònica després d'un "intens" debat, el secretariat nacional, els deu diputats i alguns alliberats del partit –entre ells els tres exdiputats– van acordar que calia convocar un consell polític per desencallar la situació. Serà dissabte, dia 2 de gener.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, el consell polític –format per una seixantena de representants de les assemblees territorials, els diputats i el secretariat nacional– ha de prendre una decisió en funció de les assemblees locals i territorials, el múscul de la CUP. I és aquí on la CUP no sap com desllorigar l'empat. Ahir, en una reunió que va començar cap a les set de la tarda i es va allargar fins a la mitjanit, el secretariat nacional i els deu diputats van explorar quines "indicacions i procediments" permeten donar resposta als resultats de l'assemblea. És a dir, quina fórmula proposen a la militància perquè es torni a posicionar sobre la proposta d'acord amb Junts pel Sí i la investidura d'Artur Mas. Van sortir de la trobada sense una solució, de manera que es tornaran a reunir aquest vespre per traslladar "abans de dimecres al matí" tota la informació necessària per preparar el consell polític de dissabte.

Apel·lant a la "discreció" que requereixen les negociacions, s'ha imposat el silenci a la CUP i aquesta tarda no hi haurà la roda de premsa habitual dels dimarts al Parlament ni tampoc està previst que cap membre del partit doni entrevistes fins al proper dissabte.

Això ha provocat la paralització del procés assembleari de la CUP, perquè sense saber ni què ni com es vota "no té sentit" convocar les assemblees locals i territorials. Des de la CUP es limiten a explicar que el secretariat i els diputats treballen per buscar "una fórmula que es pugui portar a la militància de base, a les assemblees locals". Aquestes agrupacions traslladaran el resultat a les respectives territorials, i les territorials, al consell polític del dia 2 de gener, que haurà de decidir la sentència final. En qualsevol cas, en una circular interna, l'organització ha demanat als militants que estiguin "amatents i preparats" per reunir-se "amb poc marge de temps" i els ha agraït la "paciència i comprensió".

De moment, això sí, hi ha tres opcions sobre la taula pel que fa al què: que la militància torni a votar sobre els quatre escenaris plantejats a l'assemblea de Sabadell, que es posicioni només sobre les dues opcions que van quedar empatades –sí a l'acord i sí a Mas o bé no a l'acord i no a Mas i assumir noves eleccions si JxSí no proposa un nou candidat– o bé idear una fórmula nova, com que el consell polític emeti una decisió de caràcter polític sense haver de passar per una altra votació que "amb tota probabilitat aniria d'un o dos vots una altra vegada". En un comunicat de la CUP, la formació ha afirmat que "també està explorant tots els escenaris que permetin trobar una sortida política nova a l'actual situació en la que es troba el país".

En tot cas, el secretariat també ha de definir com es decideix, ja que queden només quatre dies per al consell polític. Hi ha qui diu, però, que aquesta trobada es podria ajornar un parell de dies per donar més marge a les assemblees locals i territorials per debatre –sobretot tenint en compte que dijous és Cap d'Any i divendres és festiu–. Ara bé, a la CUP són conscients que cal prendre una decisió aviat, perquè el marge de reacció s'empetiteix: si el dia 10 no hi ha cap president investit, la convocatòria d'eleccions serà automàtica. Per si de cas, el Parlament ja ho té tot a punt per si els cupaires accepten l'acord i la investidura d'Artur Mas, que seria reelegit president la setmana que ve.

stats