Política 28/08/2019

El PSOE torna a buscar que el PP i Cs s’abstinguin

Calvo responsabilitza la dreta de les dificultats de formar govern: “És a les vostres mans el desbloqueig”

Laia Forès
3 min
El PSOE torna a buscar que el PP i Cs s’abstinguin

MadridEl setembre ja és a tocar i el PSOE està demostrant amb escreix que no té cap pressa per començar a negociar amb els partits polítics un acord per a la investidura de Pedro Sánchez. Des de les votacions fallides del juliol, no s’ha assegut a parlar amb cap formació, malgrat que sempre ha insistit que Unides Podem continuava sent el seu soci prioritari. Ara bé, s’acaba el temps i ahir els socialistes van tornar a exhibir sense problemes que estan disposats a acceptar els vots de la dreta per desencallar la situació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSOE no ha tancat mai la porta a aquesta opció, que tallaria d’arrel les aspiracions del partit de Pablo Iglesias a entrar a l’executiu, però sí que els últims mesos l’havia deixat al calaix. Ara queda clar que Sánchez no hi renuncia, ja sigui perquè hi veu opcions reals -tant el PP com Cs s’han negat a una abstenció repetidament- o per pressionar encara més Podem en la negociació.

“Per a aquests partits de la dreta espanyola que parlen cada dia de bloqueig: el desbloqueig és a les seves mans. Que s’abstinguin”, els demanava dimecres la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo. La número dos de l’executiu va acusar les dues formacions de ser responsables de la situació. “El bloqueig se l’han d’adjudicar a ells mateixos”, va insistir per respondre a les crítiques de l’oposició davant la inacció dels socialistes.

Al juliol, Sánchez es va topar amb la negativa rotunda de les dues formacions a facilitar un govern del PSOE. Però ara l’escenari de repetició electoral és altament probable i, almenys a Ciutadans la demoscòpia sembla no acompanyar-lo. El partit taronja corre el perill que el PP torni a obrir escletxa en el front de la dreta i el bipartidisme, que fa uns anys semblava tocat de mort, ressorgeixi amb força al Congrés dels Diputats. La crisi interna provocada per les dimissions de dirigents destacats i els seus pactes amb Vox en governs regionals com el de la Comunitat de Madrid.

El PP, tocat econòmicament

Políticament, al PP les enquestes no li juguen en contra -podria esgarrapar vots de Cs i Vox- però l’espectacular caiguda d’escons dels conservadors a les generals de l’abril han deixat un partit molt tocat econòmicament. Haver de fer front a les despeses de la campanya electoral eixamplaria encara més el forat econòmic dels populars.

Tampoc s’observen moviments a la seu del PSOE. Pedro Sánchez fa dies que debat internament la posició del partit mentre es reuneix amb organitzacions de la societat civil per elaborar el seu programa de govern. Ahir Calvo fins i tot va deixar entreveure que la represa de les negociacions polítiques no té per què ser imminent. Quan se li va preguntar directament sobre la data, la vicepresidenta en funcions va evitar confirmar si Sánchez es reunirà la setmana que ve amb els partits polítics.

És més, Calvo va puntualitzar que Pedro Sánchez no està, a hores d’ara, designat pel rei com a candidat per formar govern. “Ara mateix no té cap encàrrec”, va recordar. La número dos de l’executiu en funcions va insistir en la responsabilitat compartida dels partits. “Tots els grups parlamentaris han d’estar compromesos amb la governabilitat”, va asseverar. Les paraules de Calvo no van agradar a Unides Podem. La seva portaveu, Noelia Vera, va criticar que Sánchez estigui perdent el temps i el va assenyalar com a únic culpable del bloqueig. “Al final en tindrà la culpa fins i tot el rei”, va ironitzar Vera.

El líder del PSOE ha convocat el seu comitè executiu dilluns per definir l’estratègia de cara a aconseguir els suports necessaris per a la investidura. El president en funcions presentarà a la cúpula el programa de govern que posteriorment proposarà a les forces polítiques, especialment a Unides Podem, al qual encara es refereixen com el seu “soci preferent”.

Compte enrere

El PSOE continua tancat en banda davant d’una coalició de govern amb el partit lila, però inclourà al seu programa les propostes que els socialistes consideren viables d’entre les que els va fer arribar Podem. És l’única concessió que preveuen a la Moncloa: pactar amb Iglesias el programa. Podem, però, tampoc sembla disposat a cedir. El dubte és si uns i altres portaran fins a les últimes conseqüències la seva posició o cediran a l’últim moment.

El compte enrere està en marxa i queden pocs dies. Perquè es pugui convocar un nou ple d’investidura seria necessari que Podem traslladés al rei que està disposat a facilitar un govern de Sánchez. En aquest cas, el cap de l’Estat designaria candidat el líder socialista.

stats