Política 03/06/2016

Puigdemont i Junqueras es reuneixen amb l'ANC, Òmnium i l'AMI arran del bloqueig als pressupostos

El president català titlla la CUP de "destructors" si es deixen endur pels "prejudicis ideològics" amb els pressupostos

O.m.
4 min
El president Puigdemont, durant la declaració institucional de condol per la mort de Muriel Casals / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, s'han reunit aquest divendres amb els líders de les entitats sobiranistes per analitzar la situació actual de fre als pressupostos de la Generalitat. Segons ha pogut saber l'ARA, els dirigents de l'ANC, Òmnium i l'AMI han anat al Palau de la Generalitat per "analitzar la crisi del procés arran del bloqueig de la CUP" amb els principals dirigents de l'executiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hores abans, Puigdemont, ha aprofitat un acte a Viladecans per llançar un missatge a la CUP en plena negociació dels pressupostos per al 2016, que es troba enrocada arran de l'esmena a la totalitat dels anticapitalistes. "És un moment clau per saber si volem respostes o ens tremolaran les cames pels prejudicis ideològics o partidistes", ha assegurat Puigdemont, que ahir es va reunir al costat de Junqueras amb la CUP per desencallar la situació. Els anticapitalistes, però, no van cedir davant les noves propostes d'Economia, que estaven relacionades amb polítiques socials, impostos i deute.

"Estem en un moment clau per saber si continuem sent constructors o no, si pensem en els més vulnerables o en els més intransigents. La tria és senzilla, però d’una gran responsabilitat, i apel·la a tothom", ha indicat, després de qualificar de "destructors" la CUP. En aquest tram final de les negociacions, el president ha decidit agafar "personalment" les regnes de les converses al costat de Junqueras, que és qui fins ara havia dut a terme tots els contactes. A les trobades, per part del Govern, també hi han assistit el secretari d'Economia, Pere Aragonès, i el secretari general del departament, Josep Maria Jové. Joan Vidal, secretari del Govern, també ha estat un dels negociadors.

Durant la sessió de control de dimecres passat, Puigdemont va insistir a la CUP que sense pressupostos no es podia complir amb les mesures previstes a l'annex social de la declaració del 9-N, les quals aquest divendres han defensat que s'estan aplicant.

Homs critica el paper d'ERC en la investidura i en els pressupostos

Al seu torn, el candidat de CDC el 26-J, Francesc Homs, ha lamentat "l'equidistància" d'ERC amb el debat dels pressupostos –ja ho va fer a principis de setmana– i ho ha vinculat a la voluntat dels republicans de captar votants de la CUP de cara a les pròximes eleccions espanyoles. En una entrevista a RNE, Homs ha afirmat que no comparteix la posició dels republicans. Ha apostat perquè els partits que formen part de JxSí facin pinya amb la proposta de pressupostos del Govern "sense fissures", i ha fet una crida a no introduir elements "d'equidistància", en referència a la posició d'ERC.

Homs entén, tot i que no la comparteix, l'equidistància dels republicans durant les negociacions per a la investidura perquè "estava en joc el cap de Mas", però no entén que ara els republicans tinguin, segons ell, aquesta mateixa actitud amb els pressupostos. "Per què? Perquè hi ha eleccions i ERC vol els vots dels votants de la CUP. És barrejar coses que no s’haurien de barrejar", ha assegurat.

D'altra banda, el cap de files de CDC ha acusat els cupaires de fer un "cop baix" presentant una esmena a la totalitat i "d'incomplir flagrantment" el seu compromís de garantir l'estabilitat del Govern.

Pel que fa a la CUP, creu que el seu veto als pressupostos no és postureig i l'ha vinculat als "problemes interns" dels anticapitalistes. Unes divisions internes que, segons Homs, ja es van manifestar durant les negociacions d’investidura amb l’empat tècnic i que ara han tornat a sorgir. "La CUP té divisions internes i ho resol projectant-les sobre els altres, i això no és admissible. Haurien de complir amb el compromís al qual van arribar de garantir l’estabilitat del Govern", ha defensat.

Santamaría es mofa de la durada de l'acord per a la investidura

Així mateix, no ha perdut l'ocasió de sucar-hi pa la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha assegurat després del consell de ministres que les dificultats de la Generalitat per aprovar els seus pressupostos i l'amenaça de la convocatòria d'uns nous comicis a Catalunya són fruit d'una "inestabilitat anunciada" en el moment de pactar la investidura de Puigdemont amb la CUP.

"Avui estem veient com aquests suposats acords han durat el que han durat", ha dit. La vicepresidenta espanyola ha assegurat que ella no sap "què pot passar i que estan disposats a cedir, perquè estan disposats a cedir molt", però "això és conseqüència d'una inestabilitat anunciada i d'anteriors governs de la Generalitat que han estat més interessats a buscar eleccions per afermar-se, cosa que ha provocat un deteriorament de la seva situació".

Així mateix, Sáenz de Santamaría ha assegurat que després de veure la manera com es va investir Puigdemont "no feia falta tenir gaire imaginació per adonar-se de la inestabilitat d'aquest govern".

Segons la vicepresidenta en funcions, la "inestabilitat sempre és dolenta", i a Catalunya "s'han anat acumulant les eleccions i en pocs anys hem tingut moltes eleccions, fet que no és bo per a aquesta administració ni per als catalans, que han vist la seva situació econòmica i social encara més deteriorada per la inestabilitat econòmica i la falta de polítiques centrades en els serveis públics i el benestar social a Catalunya".

stats