CAP AL 26-J
Política 26/05/2016

En Comú Podem i ERC es disputen la victòria a Catalunya el 26-J, segons una enquesta dels republicans

L'orientació dels votants de la CUP decidiria si s'imposa la candidatura de Xavier Domènech (que pot créixer fins als 12-13 escons) o si empata amb la de Gabriel Rufián (11-12 escons)

Roger Tugas
3 min
Domènech, parlant amb Tardà i Rufián, al Congrés

BarcelonaA Catalunya, les eleccions del 26-J són cosa de dos. Almenys això és el que preveu una enquesta interna d'ERC a la qual ha tingut accés l'ARA i que assenyala que En Comú Podem i els republicans es disputarien la victòria de forma destacada. Segons aquest sondeig, la coalició que agrupa Podem, ICV, EUiA i Barcelona en Comú podria créixer dels 12 escons del 20-D fins a 13 o quedar-se igual, mentre que la candidatura liderada per Gabriel Rufián i Joan Tardà passaria dels 9 diputats fins a 11 o 12 –n'obtindria un més per Barcelona i per Lleida i, potser, per Girona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al darrere, CDC perdria un escó respecte als que va obtenir Democràcia i Llibertat al desembre, i es quedaria amb 7, mentre que C's en guanyaria un, i pujaria de 5 a 6. Al seu torn, el PP en podria créixer un o quedar-se amb els 5 actuals, mentre que l'únic partit que canvia de cap de llista, el PSC –que ja no estaria encapçalat per Carme Chacón, sinó per Meritxell Batet–, seria el que més cauria, de 8 a 5 diputats, a la cua dels partits a Catalunya.

Aquest sondeig –fet a una mostra de 1.500 persones– també assenyala que la clau de la victòria la tindrien els votants de la CUP del 27-S. I és que, segons aquestes dades, més d'un terç de l'electorat anticapitalista faria ara confiança a En Comú Podem, una part inferior optaria per ERC i, finalment, l'altre segment significatiu s'abstindria.

De fet, el vot de Junts pel Sí també es dividiria en terços, tot i que, en aquest cas, el més gran se l'enduria CDC, el mitjà ERC i el petit En Comú Podem. El fet que quasi tot el votant de Catalunya Sí que es Pot faci confiança a la candidatura de Xavier Domènech és el que situa aquesta candidatura al capdavant.

Objectiu: captar votant independentista d'En Comú Podem

Aquesta enquesta explica també el fet que els republicans estiguin preparant una campanya en què aspiraran a captar part del votant independentista d'En Comú Podem, per intentar superar-lo. Hi ajuda el fet que precisament Rufián és el segon cap de llista preferit pels electors de la coalició –el primer òbviament és Domènech– i, per això, aquest destacarà les similituds en l'eix social amb Podem, amb la diferència que ERC vincula les conquestes a la independència o, com resa el seu lema, "sense demanar permís" a l'estat espanyol.

Els estrategues republicans, de fet, creuen que Pablo Iglesias abaixarà el to pel que fa al referèndum d'autodeterminació a Catalunya a causa de les seves opcions de superar el PSOE i esdevenir segona força a l'Estat. I, encara que Domènech sí que mantingui la reivindicació en la campanya catalana, Rufián i Tardà esperen treure rèdit dels eventuals dubtes d'Iglesias.

De la mateixa manera, el fet que CDC només es disputi vot amb ERC i no aspiri a rebre'n de l'espai de la CUP també explica que Francesc Homs se centri a carregar contra els anticapitalistes. L'objectiu seria erigir-se com el candidat que més defensa el mandat de Junts pel Sí, fins i tot davant dels seus principals socis, que recentment han optat per "deslliurar-se" del pacte d'estabilitat.

En Comú Podem guanyaria en vots

Sigui com sigui la pugna al capdavant entre En Comú Podem i ERC, només se centra en el repartiment d'escons. Pel que fa als vots, la coalició de Domènech té quasi garantit imposar-se. Tot i això, segons l'enquesta –feta preveient una abstenció del 34%, cinc punts superior al 20-D–, aquesta formació es mantindria en prop de 925.000 vots (el 26% del total, una mica més d'un punt per sobre del desembre). Al seu torn, ERC guanyaria més de 80.000 vots (fins als 681.000) i passaria del 16% al 19%.

En vots, el tercer partit seria C's, que creixeria en uns 10.000, fins prop de 500.000 (14% del total, un punt més). El seguiria el PSC, que patiria una severa caiguda de 125.000 vots, fins als 464.000 (13% del total), just al davant de CDC, que es quedaria amb 444.000 (120.000 menys). Tancaria, amb un 11% dels vots, el PP, que perdria 30.000 suports des del 20-D.

stats