Política 03/06/2016

El Govern exhibeix el compliment de les mesures socials incloses a la declaració del 9-N en ple pols amb la CUP

L'executiu destaca el finançament del pla de xoc inclòs als comptes, la constitució del grup sobre el deute i la nova llei contra els desnonaments en un informe de compliment del text remès al Parlament

Oriol March
2 min
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras surten del despatx

BarcelonaEl Govern ha fet arribar aquest divendres un informe de compliment al Parlament relacionat amb l'annex social inclòs dins de la declaració rupturista del 9-N. En el text, al qual ha tingut accés l'ARA, l'executiu liderat per Carles Puigdemont exhibeix les mesures socials que ha dut a terme durant els últims mesos en un moment en què està negociant amb la CUP per aixecar el veto dels anticapitalistes als pressupostos per al 2016. De fet, l'informe de compliment, en el seu punt número nou, destaca el finançament del pla de xoc social inclòs dins dels comptes. El document consta de nou punts: pobresa energètica, habitatge, sanitat, educació, garantia de les llibertats públiques, administracions locals, persones refugiades, dret a l'avortament i pla de xoc social.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El gabinet català posa de manifest els 120 milions d'euros del pla que aniran a parar a Treball, Afers Socials i Famílies i que tenen a veure amb la renda mínima d'inserció, increment de places residencials per a gent gran i persones amb discapacitat. En salut, el pla de xoc compta amb 103 milions d'euros, bàsicament per reduir les llistes d'espera. En Ensenyament, la partida és de 32 milions, i en habitatge i pobresa energètica hi ha 10 milions per cada concepte.

"El 78,5% de l'increment de la despesa d'aquest projecte de pressupostos es focalitza en despesa social", destaca el document remès al Parlament, que també posa de manifest la constitució de la taula sobre el deute i la "forta reducció de la càrrega financera" en el conjunt de la despesa, que és de 850 milions menys en aquest sentit.

Un dels altres punts a què fa referència l'informe del Govern és la nova norma antidesnonaments que està treballant l'executiu juntament amb les entitats socials i el Consell de l'Advocacia de Catalunya. L'executiu va aprovar el 17 de maig la creació de la taula d'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, un òrgan col·legiat destinat a donar millor resposta a les urgències existents.

En matèria de salut, el gabinet de Puigdemont destaca que el 22 de març va aprovar l'inici de la tramitació de la llei d'accés a l'assistència sanitària universal, que "garantirà que tots els residents a Catalunya tinguin accés immediat a tota la cartera de serveis de la sanitat pública". "El redactat està molt avançat", apunta el document.

stats