Casado ataca la Fiscalia de Madrid per haver donat suport al recurs de Puigdemont contra la JEC

Es tracta d’una 'vendetta' del líder del PP per la investigació del seu màster a la Universidad Rey Juan Carlos

Un viatge exprés al centre. Pablo Casado va aprofitar l’acte d’ahir a la Corunya amb Alberto Núñez Feijóo, en què tots dos van escenificar que el Partit Popular ha "captat el missatge" de la seva clara derrota a les urnes diumenge passat, 28 d’abril, per tornar automàticament enrere. El tema: el suport de la Fiscalia de Madrid al recurs de Lliures per Europa (Junts) contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de prohibir que els seus candidats Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín es presentessin.

Segons va dir en la seva arenga davant milers de simpatitzants, reunits amb motiu d’un acte del PP provincial de la Corunya, la Fiscalia de Madrid havia fet el que el govern de Pedro Sánchez li havia demanat: "El govern es posa un cop més del costat dels que estan fugats de la justícia". "Després de la nostra demanda perquè Puigdemont no es presenti a les eleccions europees, ara veiem la Fiscalia posant-se del costat de Puigdemont", va explicar.

L’acord de la JEC, adoptat el diumenge 28 d’abril i comunicat el dilluns 29, prohibia aquestes candidatures –a petició del PP i de Ciutadans– com a resultat d’un debat intens. El president de la JEC, Segundo Menéndez, el vicepresident, Eduardo Calvo, i dos vocals van presentar un vot particular que discrepava de l’exclusió dels polítics independentistes.

Segons explicaven, el motiu que donava la majoria per a la prohibició –"la situació de rebel·lia penal" dels tres candidats– no els converteix en inelegibles pels ciutadans, tenint en compte que de moment no han estat condemnats per cap sentència.

Per què Casado, doncs, ha atacat la Fiscalia de Madrid? Segons fonts judicials consultades per l’ARA, Casado, a banda dels motius electoralistes, n’hi afegeix de personals. La Fiscalia de Madrid no va objectar res durant la investigació de la jutge Carmen Rodríguez Medel, titular del jutjat d’instrucció número 51 de Madrid, quan es va dictar el maig del 2018 l’obertura d’una peça separada per aprofundir en el que havia passat amb el curs del màster que havia obtingut la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes. Casado havia obtingut un màster amb anterioritat a l’Instituto de Derecho Público de la Universidad Rey Juan Carlos.

Cap de les diligències ordenades per la jutge sobre el màster de Casado va ser recorreguda per la Fiscalia de Madrid. I la Fiscalia tampoc va recórrer la interlocutòria amb l’exposició raonada de la jutge Rodríguez Medel mitjançant la qual va elevar la causa de Casado al Tribunal Suprem per presumptes delictes de suborn, cooperació i prevaricació. La Fiscalia del Suprem, en canvi, va demanar-ne l’arxivament, decisió que la sala segona va adoptar a finals de setembre del 2018.

Més continguts de