Política 27/03/2019

Casado ridiculitza la proposta de Rivera oferint-li Exteriors

El líder del PP respon a l’oferta de Cs avisant que arriba tard

D.s.u.
3 min
Casado ridiculitza la proposta  De Rivera oferint-li Exteriors

MadridTot i que els moviments de Ciutadans descartant una vegada i una altra el pacte amb el PSOE semblen dibuixar dos únics escenaris després de les eleccions -un pacte de les tres dretes o una reedició del govern d’esquerres liderat per Sánchez, amb el suport de Podem i els partits petits-, la tensió entre Pablo Casado i Albert Rivera continua en augment. L’oferta que va fer dimarts el líder del partit taronja al popular d’arribar a un pacte ja des d’ara per “fer fora” Sánchez del govern va rebre ahir una resposta desdenyosa de Casado, que va censurar-li no haver accedit a acords abans per presentar-se junts al Senat i assegurar-se la majoria del 155, o en províncies petites per no premiar les esquerres. A més, va ridiculitzar l’oferiment cedint-li a Rivera el ministeri d’Exteriors i va adoptar així la posició de lideratge de la dreta que està en disputa.

En el fons, Casado acceptava l’oferiment de sumar esforços per fer fora Sánchez. De fet, el líder popular és, dels tres de la dreta, qui més clarament ho ha defensat durant tota la precampanya, i fins i tot abans, des de la seva arribada a la presidència del partit. Però ho feia deixant clar que els seus plans passen per presidir el govern i relegar a un paper secundari els altres dos aliats, Vox i Cs. Casado només els permetria fer de crossa, un rol del qual Rivera intenta fugir amb els moviments d’allunyament de Sánchez.

El líder del PP va donar la benvinguda a la proposta de sumar esforços per girar l’esquena al “socialisme, el comunisme i l’independentisme”, però va lamentar que Rivera arribi “tard”, perquè les llistes al Congrés i al Senat estan tancades, i ja no hi ha temps per “optimitzar esforços” i presentar llistes conjuntes allà on hi ha risc que els vots dels partits de la dreta es perdin per culpa de la llei D’Hondt. Casado va continuar defensant la mateixa idea, i va apostar per concentrar el vot al PP, apuntant fins i tot a un possible pacte per demanar el vot en determinades províncies per una de les candidatures de la dreta. En aquest sentit, va agrair que Cs comenci “a tenir clar que la dispersió del vot pot revalidar la majoria” de Sánchez, va dir, en un acte a Melilla.

Tot i això, va tornar a posar en dubte la credibilitat del veto de Rivera als socialistes: “Potser l’elector pot pensar que no estan dient tota la veritat, o que és una estratègia tàctica per ocultar el que en altres ocasions ja s’ha fet, que ha sigut pactar amb el PSOE quan han pogut”.

Ciutadans va respondre de manera irada a la manera com Casado ridiculitzava la seva oferta. El secretari general del partit taronja, José Manuel Villegas, va demanar al líder popular que sigui “una miqueta més seriós” perquè “no és temps d’anar de sobrats” ni de “repartir càrrecs”, sinó de mobilitzar els espanyols per construir una alternativa a Sánchez. En una entrevista a La Sexta, Villegas, cap de la campanya de Cs, va afegir que seran els espanyols els que decideixin qui lidera aquesta alternativa, si Rivera o Casado.

Immigració

I si en la frontera entre el PP i Ciutadans hi havia mala maror, Casado també va esforçar-se ahir a recuperar vots que podrien anar a Vox entrant en el debat migratori. Aprofitant que estava de viatge a Melilla, el líder popular va afirmar que el seu partit és qui ha fet més per la immigració “regular” i va titllar d’“irresponsables” els discursos que aposten pels “papers per a tothom”. El candidat, que havia proposat regularitzar temporalment la situació de les dones immigrants que donin el fill en adopció, va rebutjar els “insults de racisme” i va carregar contra les “màfies” que “cada any exploten dos milions de persones”.

Casado recupera el pols en la batalla de la dreta aprofitant els errors dels rivals i el paper secundari que, a contracor, sembla que ha assumit Rivera a canvi de consolidar el seu compromís anti-Sánchez.

stats