Política 12/12/2018

Casado acusa Sánchez de no fer “res” davant les apel·lacions de Torra “a la guerra civil”

Iglesias demana diàleg i renúncies per les dues bandes

Sònia Trujillo Morera / Dani Sánchez Ugart
4 min
La bancada socialista a l'hemicicle del Congrés en una imatge d'arxiu

MadridA Pablo Casado no el convenç l’enduriment del discurs de Pedro Sánchez amb l’independentisme. Li queda curt. El líder del PP ha tornat a protagonitzar un discurs dur en el ple sobre Catalunya, en el qual ha acusat el president espanyol de no fer “res” davant les apel·lacions a la “guerra civil" de Quim Torra, en referència a les paraules del president de la Generalitat sobre la via eslovena. Casado, com en altres ocasions, li ha demanat a Sánchez que aquest 21 de desembre, en el consell de ministres que se celebrarà a Barcelona, "incoï Torra a posar en pràctica la Constitució", i li ha demanat que "apliqui el 155". A més, el líder de la formació conservadora ha acusat el govern socialista de ser "responsable" del que passa a Catalunya, on, ha afirmat, hi ha un trencament total de la convivència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Casado, a més, ha criticat el discurs de Sánchez assegurant que "ve aquí a reconèixer que no pot fer res", i a "comparar" el procés independentista amb el Brexit. El líder del PP també ha aprofitat la seva intervenció per carregar contra els líders independentistes empresonats i els ha acusat de fer una "dieta proteica" durant la seva vaga de fam. Sobre l'acord de Gibraltar, Casado ha criticat que Sánchez el qualifica d'oportunitat històrica, mentre que May va ser "ovacionada" perquè el govern espanyol "no havia aconseguit res". "Incompetència i desídia, i a més dient que ha estat un èxit", ha sentenciat Casado.

A tot plegat, el president espanyol li ha respost demanant-li “humilitat” perquè la situació a Catalunya és avui “molt millor” que quan es van fer “dos referèndums i una declaració unilateral d’independència”, durant el govern de Mariano Rajoy. A més, ha aprofitat per censurar-li que estigui disposat a aliar-se amb Vox a Andalusia, i hagi “abraçat” els arguments de la ultradreta, sent dirigit, juntament amb Albert Rivera i Santiago Abascal, per un Aznar fent de “ventríloc”.

També des de la dreta, Albert Rivera ha posat l’accent en Europa, i ha considerat que la UE, “el millor projecte que ha inventat l’home”, es va fer “en contra de persones com Torra”, dels que “escupen al ministre”, en referència a la suposada escopinada d’un diputat d’ERC desmentida per alguns membres del govern espanyol. El líder de Ciutadans ha afirmat que Torra és “un xenòfob” a qui “suportem cada dia”. El president del partit taronja li ha demanat a Sánchez que “passi per les urnes” perquè a ell no l’han votat per anar de bracet de Bildu i dels independentistes, com demostren, segons ell, els resultats a Andalusia, que són un “primer avís”. Rivera també ha tingut temps per competir amb Casado per la bandera de la duresa contra l’independentisme i ha censurat que Mariano Rajoy no va voler ampliar l’aplicació del 155 quan ell l’hi va demanar, una petició a la qual no es va sumar l’actual líder popular.

Segons ell, Sánchez ha “cremat els ponts” amb els “constitucionalistes” i per això ha patit una fuga de votants a Andalusia. Rivera ha considerat que “això no se soluciona amb cartes”, tot i que creu que Torra està “tremolant” després de rebre-les, sinó que el que cal és un requeriment del 155 “per aplicar la Constitució”.

En resposta a aquest requeriment, Sánchez li ha recriminat a Rivera que "demani un 155 a canvi d'eleccions" enlloc de donar suport al govern espanyol. Pel que fa a les reiterades acusacions de la dreta, tant PP com Cs, que Sánchez és un "ostatge" dels independentistes, el president del govern espanyol ha retret el líder de la formació taronja el seu pacte per renovar el consell de TV3, i li ha etzibat que "està pecant del mateix que Casado". A més, Sánchez ha aprofitat el seu torn de paraula per dir-li que és "un error" tirar-se "als braços de l'escissió del PP", que és "Vox", en al·lusió als pactes pel govern andalús. "Donin suport a la primera força política a Andalusia" i "no es tirin als braços de la ultradreta", ha sentenciat Sánchez.

A l’extrem contrari al del líder popular, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha fet una aposta en el mateix debat pel diàleg –ha acabat la seva intervenció recuperant l’eslògan de la tercera via, “Hablemos, parlem”– i ha acusat Casado i Albert Rivera d’estar inflamant la situació, com també segons ell ha fet Torra amb l’apel·lació a la via eslovena, que “cap independentista vol”, perquè “cap independentista vol una guerra”. Al contrari, el líder de Podem ha apostat per una negociació i per un referèndum, en el qual totes dues parts hauran de fer cessions per trobar un terreny comú.

En la mateixa línia, la portaveu d’En Comú Podem, Lucía Martín, ha fet una crida a Sánchez i als independentistes a buscar “acords concrets” tant en qüestions que “millorin la vida de la gent”, com els pressupostos generals de l’Estat, com en la qüestió nacional, amb un “pacte de claredat”. La proposta que en el seu moment va fer el president espanyol, d’un referèndum “d’autogovern”, és, segons ella, un “bon punt de partida”. A més, ha denunciat l’existència de “presos polítics” a Espanya.

Per la seva banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha criticat els acords polítics entre el PP i Cs a Andalusia, perquè suposen "pactar amb la ultradreta" i sentir-se "nostàlgics d'un temps d'aquest país al qual s'ha girat full". I ha sentenciat que, des del seu govern, "defensaran les dones" i també faran front a "les amenaces recentralitzadores" d'aquests dos partits. A més, també els ha demanat "lleialtat", de la mateixa manera que va fer ell "durant el govern de Mariano Rajoy", ha dit Sánchez.

stats