Política 25/10/2018

Casado extrema la duresa contra Sánchez per tapar les fissures al PP

L’acusa de ser “partícip i responsable d’un cop d’estat” i el president espanyol trenca relacions amb ell

Dani Sánchez Ugart
4 min
Pablo Casado, al Congrés / EFE

MadridPablo Casado va convertir ahir en un espectacle de retrets, acusacions creuades i paraules gruixudes la sessió plenària al Congrés de Diputats. El líder del PP va encarar el ple sobre la venda d’armes a l’Aràbia Saudita i sobre el Consell Europeu del 17 d’octubre passat com un “minidebat de l’estat de la nació”, segons van explicar fonts populars, i va fer gala del seu estil de fer oposició: la duresa extrema. Casado va augmentar les revolucions respecte a anteriors interpel·lacions parlamentàries a Pedro Sánchez pensant en clau interna, per tapar les fissures que està patint en les últimes setmanes el seu grup parlamentari, on proliferen les crítiques a la direcció marcada pel flamant líder conservador.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Vostè és partícip i responsable d’un cop d’estat que s’està fent ara a Espanya”. Aquesta frase de Casado a Sánchez va ser la que va marcar tot el debat parlamentari i va provocar la reacció, no només del president espanyol, sinó de la pràctica totalitat dels portaveus parlamentaris que van intervenir en el ple d’ahir. El president del PP es referia quan parlava de “cop d’estat” al procés sobiranista català, el seu principal cavall de batalla en l’oposició al govern socialista des que lidera el partit. Casado considera que Sánchez, en buscar el suport dels independentistes als pressupostos o comptar amb els seus vots per desallotjar Mariano Rajoy de la Moncloa, és un participant directe d’aquest suposat “cop”. Ho deia en un to elevat, visiblement crispat, que contrastava amb la calma que va mirar de mantenir el president espanyol en les seves rèpliques. “No em pot acusar de ser un suposat colpista”, va respondre-li Sánchez, abans de considerar que la frase “omple d’ignomínia el seu grup parlamentari” i d’etzibar-li que si no la retirava ells dos ja no tindrien “res més a parlar”, fet que es va confirmar a la nit quan des de Moncloa van anunciar el trencament de relacions “per falta de respecte institucional”.

Al Congrés, lluny d’arronsar-se, el líder del PP es va envalentir amb la polèmica. La bancada popular va aplaudir com un sol home les diferents intervencions del seu líder, i el PP ho va aprofitar per presentar la intervenció com la consolidació de Casado al capdavant del partit, després del qüestionament a algunes de les seves decisions que ha arribat des de certs sectors de la formació conservadora. En les últimes setmanes havien crescut les veus crítiques dins del grup parlamentari a causa de la direcció estratègica de la formació, centrades d’una banda en el paper de la discutida portaveu, Dolors Montserrat, com va avançar l’ARA, i de l’altra en el del mateix Casado, segons van indicar fonts conservadores. La intervenció d’ahir, en la qual Casado va obviar l’ordre del dia sense rebre cap toc d’atenció de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, tot i les crítiques d’alguns partits de l’oposició, anava destinada a donar un cop de puny sobre la taula i tornar a insuflar energia al seu grup parlamentari. Ho va demostrar un dels membres de l’equip de confiança del president popular, que s’esforçava a mostrar, des dels passadissos del Congrés, els whatsapps de felicitació de diversos diputats pel seu duríssim discurs, en una gesticulació destinada a fer callar els rumors de divisió interna.

Casado va mostrar la línia del que serà el seu estil d’oposició en el futur, centrat a escorar el seu missatge cap a la dreta, amb l’aposta estratègica d’anar a buscar els votants que marxen cap a Vox, i no tant a presentar batalla a Sánchez pel centre. Fins i tot el president espanyol li va retreure aquest estil i li va demanar que tornés a la “moderació”: “Vostè ha de decidir si és al centredreta o a la ultradreta. Però recordi una cosa: José María Aznar va guanyar les eleccions parlant en català en la intimitat”. El líder popular, per la seva banda, va rebutjar “lliçons de moderació” del PSOE i va reiterar la petició d’aplicar el 155 que ahir mateix aprovava el PP en una moció al Senat gràcies a la seva majoria absoluta.

La duresa de Casado va motivar també la reacció dels altres partits, i del portaveu d’ERC, Joan Tardà: “El senyor Casado si pogués ens afusellaria”, va dir, en referència a les paraules del conservador quan era portaveu del PP i va advertir Carles Puigdemont que si declarava la independència podia acabar com Lluís Companys, que va morir afusellat pel franquisme. La bancada del PP va protestar de manera sonora, i Casado va acusar ERC de ser responsable de més morts que el PP, que, segons ell, no n’és de “cap”.

Rivera i Iglesias s’hi sumen

I com que Casado va ignorar olímpicament l’ordre del dia, els líders dels dos altres grans partits espanyols, Albert Rivera i Pablo Iglesias, també van acabar per sortir de guió i entrar en el debat sobre Catalunya en un ple sobre política internacional. Rivera li va retreure a Sánchez, en una línia similar, que ocupa el seu lloc “gràcies al suport dels colpistes”, i li va demanar que tornés “al constitucionalisme”, on Cs, va dir, l’estarà esperant. Per la seva banda, Iglesias va aprofitar les sortides de to dels dirigents de dretes per demanar a Sánchez més diàleg amb Catalunya. “Vostè li ha dit a Casado que Aznar va guanyar les eleccions parlant en català en la intimitat. Jo no li demano que parli més català en la intimitat, però sí que escolti més català en la intimitat”, va assegurar l’home que ha obert els contactes amb els líders independentistes els últims dies.

stats