Política 17/03/2019

El PP i Cs retreuen a la Moncloa la manifestació a Madrid

Artadi acusa la dreta espanyola de voler “eliminar el dret de protesta”

M.t.
3 min
PP i Cs retreuen a la Moncloa la manifestació a Madrid

Barcelona“Amb Pablo Casado això no tornarà a passar mai més”. El missatge a Twitter del dirigent del PP Javier Maroto poc abans de la manifestació sobiranista d’aquest dissabte a Madrid va ser tota una declaració d’intencions de la duresa amb què els populars es proposen tractar l’independentisme si guanyen les eleccions. Tot i que després ho va voler matisar, Maroto ja havia acusat la Moncloa de “permetre” la marxa contra el judici de l’1-O a la capital espanyola. Una denúncia que, més veladament, van repetir ahir tant Casado com el líder i candidat de Cs, Albert Rivera. Molesta amb la multitudinària mobilització, la dreta espanyola va convertir-la en arma llancívola de campanya per fer fora el PSOE del poder. Encara que això suposi qüestionar de facto un dret fonamental, tal com va criticar la portaveu del Govern, Elsa Artadi.

“Una cosa és que puguem entendre que hi hagi gent que vagi a Madrid a demanar la independència, i una altra que el president del govern [espanyol] els posi la catifa vermella”, es va queixar Casado en un acte a Màlaga. “Això és el que no pot ser, i per això hem de desallotjar el govern de Pedro Sánchez”, va insistir. El candidat dels populars el 28-A –que, paradoxalment, va qualificar la marxa de “sonora punxada”– va desafiar el president Quim Torra a anar al Congrés amb una proposició de llei del Parlament de Catalunya i “veure si la sobirania nacional vol trencar Espanya o defensar-la”. Amb tot, Casado va plantejar les eleccions generals com un plebiscit contra la independència: “O Sánchez amb Torra, Puigdemont, Batasuna i Podem o el PP rescatant Espanya”, va dir el popular.

Obviant el discurs que Sánchez va fer ahir al comitè federal del PSOE, en què va refermar el seu compromís contra la independència, també Albert Rivera va carregar contra el president espanyol per la seva actitud davant la mobilització al passeig del Prado. “Quan els seus socis fan manifestacions per dir que això és una dictadura, el president ha de donar la cara i dir-los que s’equivoquen, que tenen cabuda en democràcia si la respecten”. El cap de files de la formació taronja va retreure als socialistes haver donat “les claus” d’Espanya als “separatistes”, amb qui Cs –va dir– no pactaria des de la Moncloa.

Podem vol una solució política

La voluntat de fons de PP i Cs és, segons Artadi, “eliminar el dret de protesta i manifestació”. “Els molesten les protestes”, va assegurar, i va negar que la marxa tingués voluntat de fer “xantatge” a la Moncloa: “El que és un xantatge és dir a la gent que se li seguiran vulnerant els drets si s’expressa en llibertat”. Ben diferent de la reacció de la dreta va ser la de Podem, que ahir va qualificar la manifestació de “saludable”. El diputat Rafael Mayoral creu que va evidenciar que cal un “diàleg ampli” i “una sortida democràtica” al conflicte entre Catalunya i l’Estat. La formació lila, però, va perdre l’oportunitat de reivindicar-ho a la marxa de dissabte, a la qual no va assistir.

En llibertat el secretari nacional de l’ANC

D'altra banda, el secretari nacional de l’ANC Jordi Alemany, detingut dissabte a Madrid, va quedar ahir en llibertat i el jutge de guàrdia de la capital espanyola li va ordenar que es presenti dimarts al jutjat número 4 de Girona. Alemany tenia una ordre de detenció per no haver-se presentat a declarar al jutjat com a investigat per les protestes de l’aniversari de l’1-O a la capital gironina. Està denunciat pels Mossos d’Esquadra per desordres públics, ultratge a la bandera, danys i un delicte lleu de lesions per haver format part suposadament del grup que va entrar a la seu de la Generalitat i va despenjar la bandera espanyola.

stats