Política 08/11/2017

Milers de persones s'apleguen a Sant Jaume per demanar la llibertat dels consellers i els Jordis

La concentració s'emmarca en les mobilitzacions per la vaga general i hi han participat prop de 8.000 persones segons la Guàrdia Urbana

Anna Mascaró / Albert Cadanet
4 min
Centenars de persones s'apleguen a Sant Jaume per demanar la llibertat dels consellers i els Jordis

La plaça de Sant Jaume plena per reclamar la llibertat dels presos polítics. Prop de 8.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han concentrat aquest dimecres a les 12:00h per reclamar la llibertat dels membres del govern i els presidents de l'ANC i Òmnium empresonats, en el marc de les mobilitzacions ciutadanes en aquesta vaga general. "Llibertat, presos polítics" o "Fora les forces d'ocupació" són alguns dels lemes que s'entonen amb més vehemència, així com "Puigdemont és el nostre president".

Centenars de persones s'apleguen a Sant Jaume per demanar la llibertat dels consellers i els Jordis

"Davant dels empresonaments, és el poble qui ha de respondre. Aquesta situació ens afecta a tots: Catalunya és a la presó", ha dit Alcoberro, que ha demanat "no normalitzar la presó". "La presó és una humiliació per al poble de Catalunya", ha afirmat, i els concentracions han respost amb xiulets a aquesta última frase. Així, ha emmarcat la vaga d'aquest dimecres en la "defensa" dels presos polítics. "Aquest és un poble imparable. Ha iniciat un camí que no té retorn i és el camí de la llibertat", ha sentenciat.

Per la seva part, Mauri ha afirmat que les concentracions d'avui tenen com a objectiu "la llibertat dels presos polítics que avui són a les presons espanyoles", i també van "en contra de la repressió de l'Estat". "Exigim que s'aturi la repressió de forma immediata, que no s'apliqui el 155. Ho direm avui, dissabte, i cada dia, fins que es deixi d'atacar el poble de Catalunya", ha sentenciat.

El missatge entre els diversos representants polítics presents a la plaça Sant Jaume era clar: rebuig frontal a l'aplicació de l'article 155 i l'alliberament dels presos polítics. Entre ells hi havia el primer tinent d'alcalde de l'ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, qui considera que el comportament del govern del Partit Popular "que està posant en risc la democràcia i les llibertats bàsiques del darrers 40 anys, no només afecta a Catalunya sinó també a la resta d'Espanya".

Un dels altres representats de l'ajuntament de Barcelona a la plaça Sant Jaume ha estat Alfred Bosch, cap de files d'ERC al consistori. Bosch ha anunciat que "s'està treballant en una aparició conjunta dels tres partits independentistes" de cara "als pròxims dies" per explicar quina fórmula utilitzaran les formacions per presentar-se a les eleccions del 21-D. Qui també ha opinat sobre la formació d'una llista unitària de cara als propers comicis ha sigut Neus Munté, portaveu del Govern de la Generalitat. Munté ha dit que "el 21-D sobrepassa els partits: és un repte de país".

Per altra banda, la diputada de la CUP al Parlament, Gabriela Serra, ha explicat que aquest cap de setmana decidiran com es presenta la seva candidatura a les eleccions. "El 21-D és un tràngol que cal entomar, però això mai farà que deixem de pensar que són unes eleccions il·legítimes convocades a partir d'un cop d'Estat", ha conclòs.

Concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona

L'ambient és pacífic però es percep el desànim entre els concentrats. "Vinc a manifestar-me com a única via d'expressió que tinc", explica el Marc Fernández a l'ARA. La serietat es palpava en l'actitud dels manifestants, que reclamaven silenci per sentir els parlaments. 'Visca Catalunya lliure!', ha estat la resposta de l'auditori als discursos de Mauri i Alcoberro.

El Julio López és gallec, avui ha fet vaga i ha vingut a la plaça de Sant Jaume amb la bandera independentista gallega. "L'actuació del govern espanyol no és correcta: no pot ser que el que s'ha aconseguit a les urnes es suspengui. Si a Madrid volien unes eleccions aquesta no és la manera. Empresonar representants públics no és just", afirma.

Antoni Sànchez, pensionista, ha explicat a l'ARA que ha vingut a totes les manifestacions que ha pogut des del 20 de setembre. "En aquests moments hem de fer tot el que ens demanen per defensar la nostra dignitat. El poble no pot fer res més que manifestar-se, sentim una impotència total. Cal lluitar fins al final contra aquest estat totalitari. És poderós, però ens en sortirem", assegura.

Centenars de persones s'apleguen a Sant Jaume per demanar la llibertat dels consellers i els Jordis

Magda Fita treballa en una editorial. "He anat a treballar de les primeres perquè tenia una responsabilitat ineludible, però crec que avui és un dia molt important", assegura. Explica que ha anat a donar suport als polítics "que són a la presó o fora de Catalunya". "La justícia actua diferent depenent de la cara que tinguis", diu. "Protestem contra la repressió i per les llibertats", l'ha secundat Alberto Serrano, treballador de Nissan i sindicalista de FEMEC.

Per la seva banda, Marta Guerrero (esquerra) i Sara Miralles (dreta) han vingut a manifestar-se amb la seva família, de Castelldefels. "Lamela no està cega, mira cara al Sol", resava la seva pancarta per denunciar que "està tot comprat. I estem venuts", ha explicat la Sara. "Hem fet vaga per la llibertat i la independència", ha dit la Marta, que lamenta que els partits independentistes no concorrin a les eleccions amb una llista única. Pel que fa a la resposta d'Europa a la situació, la Sara ha comentat que no n'esperava res més: "Què podem esperar dels que estan deixant morir els refugiats. Si no els toquen la butxaca no faran res".

Cap a les 14:00h, la plaça s'ha començat a buidar, al ritme de càntics i batucades. L''Estaca' es mesclava amb els xiulets a l'helicòpter de la Policia Nacional que sobrevolava la concentració. Els periodistes d'Antena 3 i Telecinco també han hagut de sentir xiulets per parts dels concentrats, que els acusaven de manipulació. Molts dels concentrats aquest migdia tornaran a manifestar-se les 18:00h.

stats