Política 22/10/2020

Chacón, única candidata a les primàries del PDECat amb l'aval de Mas

Reuneix el mínim d'avals necessaris amb el suport de Trias i 150 alcaldes

Núria Orriols
3 min
El PDECat titlla de “purga” el cessament de Chacón

BarcelonaÀngels Chacón serà la candidata a la Generalitat del Partit Demòcrata si així ho validen els militants entre el 29 d'octubre i l'1 de novembre. L'exconsellera d'Empresa és l'única dirigent que s'ha presentat a les primàries del PDECat, amb l'aval de l'expresident Artur Mas i l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, i ha obtingut els suports necessaris per poder fer el pas. El reglament de primàries del partit preveu que s'han d'assolir mil avals per presentar-s'hi i Chacón n'ha aconseguit 1.232, entre els quals hi ha uns 150 alcaldes, segons ha explicat el PDECat en un comunicat.

Després del divorci amb JxCat, doncs, el Partit Demòcrata es presentarà per primer cop a les eleccions amb el seu nom i amb una candidata pròpia. El PDECat va néixer el 2016 arran de la dissolució de Convergència, però encara no s'havia presentat mai com a tal a les eleccions. El 2015 formava part de la coalició de Junts pel Sí, a les eleccions espanyoles del 2015 i el 2016 Convergència encara es va presentar amb el nom de Democràcia i Llibertat, primer, i CDC després, i no va ser fins al 2017 que el Partit Demòcrata es va presentar en uns comicis. Ho va fer sota el nom de Junts per Catalunya i en coalició amb Convergència, amb l'expresident Carles Puigdemont com a cap de llista.

Ara bé, la relació entre l'expresident a l'exili i la direcció del PDECat ha sigut tortuosa des del principi de la formació, que es va engegar amb Marta Pascal al capdavant. Discrepàncies amb Puigdemont durant la legislatura del referèndum de l'1-O i distanciament, cada cop més gran, durant aquest mandat. Fins al punt que l'expresident ha creat la seva pròpia formació, amb el nom de Junts per Catalunya, aquest mes de juliol, quan va fracassar la negociació entre JxCat i el PDECat per aglutinar en un únic espai tots els dirigents del partit de David Bonvehí i els independents.

Això ha comportat, per exemple, que per primer cop Mas i Puigdemont no militin al mateix partit des dels anys 80. L'expresident ha decidit quedar-se al PDECat i ha fet el pas de donar suport a Chacón perquè es presenti a les primàries. En una entrevista recent a l'ARA ja va assegurar que li semblava una bona candidata i que li donaria suport si decidia fer el pas. El mateix ha fet l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, malgrat que ell, a diferència de Mas, sí que s'ha fet militant de Junts per Catalunya i va donar suport a Puigdemont en el congrés fundacional del 25 de juliol. De fet, manté el carnet dels dos partits, una doble militància que podrà combinar fins que hi hagi enfrontament electoral, efectiu, a les urnes –tal com han decidit tant Junts com el PDECat.

Procés de primàries

Un cop proclamada la candidatura, Chacón té uns dies per explicar el projecte a la militància, que podrà votar-la entre el 30 d'octubre i l'1 de novembre. El 2 de novembre serà designada candidata oficial a la Generalitat del Partit Demòcrata. Seguidament, el partit començarà el procés intern per escollir la resta de la candidatura.

Chacón va iniciar la legislatura com a consellera d'Empresa amb el president, Quim Torra, però va sortir del Govern el 3 de setembre. El cessament –juntament amb el de Miquel Buch (Interior) i Àngela Vilallonga (Cultura)– va ser interpretat pel PDECat com una "purga", perquè es produïa just després que aquesta formació hagués interposat una querella contra Junts pel control de les sigles i que Puigdemont hagués estripat el carnet. Fonts de JxCat han negat per activa i per passiva aquesta versió, recordant que Torra va decidir treure aquells consellers amb qui havia mantingut discrepàncies al llarg de la legislatura –abans de ser inhabilitat–. Amb Chacón havien topat en la resposta a la sentència del Procés, quan la consellera d'Empresa es va oposar clarament a protestes que perjudiquessin l'economia, com les vagues generals indefinides. És precisament aquesta bandera la que vol agafar Chacón com a candidata a la Generalitat.

stats