Política 29/05/2018

Ciutadans reclama a Torrent que faci retirar tots els llaços grocs de l'hemicicle del Parlament

El president del Parlament s'ha compromès a fer una proposta de consens

Aleix Moldes / Ot Serra
3 min
Quim Torra, tornant a posar el llaç groc que Carrizosa havia retirat al Parlament

Barcelona"El fet que es dipositin llaços grocs és una ofensa a la neutralitat de les institucions". El portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha reprès la polèmica suscitada en l'últim ple del Parlament per reclamar que es retirin tots els llaços grocs de l'hemicicle. El partit taronja ja ha fet arribar aquesta reclamació al president del Parlament, Roger Torrent, que s'ha compromès a buscar una solució de consens. Segons Carrizosa, no té justificació que hi hagi llaços ni en els escons del Govern ni en els dels grups parlamentaris, i per això consideren que s'haurien de retirar de tot arreu: "Si alguns poden posar simbologia política, els altres ens podem plantejar si convertim el Parlament en una exhibició de símbols partidistes", ha advertit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Carrizosa ha defensat que es limiti l'exhibició de tots els símbols polítics si se situen als escons buits. En canvi, ha avalat que cadascú els porti a sobre. "És cert que hi ha samarretes reivindicatives. Nosaltres som possibilistes i no defensem l'absoluta prohibició de tot. No es pot impedir que algú faci ús de la seva llibertat i porti una peça de roba reivindicativa dins dels límits del respecte", ha explicat.

Des del PSC, la portaveu parlamentària, Eva Granados, ha defensat que als escons que pertanyen a diputats "amb nom i cognoms" s'hi pot expressar simbologia perquè entra dins de la "llibertat d'expressió". En canvi, als escons que corresponen al Govern, ha demanat que s'hi "asseguin consellers i conselleres". "Hem de superar debats estèrils: la ciutadania està cansada d'aquests debats de posar i treure creus i llaços", ha apuntat la portaveu socialista.

Per la seva banda, la portaveu parlamentària dels comuns, Elisenda Alamany, ha preferit no posicionar-se al·legant que no han debatut el tema dins del grup. En tot cas, ha carregat contra l'actitud "profundament irresponsable" de Ciutadans en aquesta qüestió. "Em va semblar lamentable", ha opinat Alamany sobre la retirada del llaç groc per part de Carrizosa la setmana passada. "L'últim que necessita Catalunya és que nosaltres llancem més missatges de crispació", ha afegit.

Ni JxCat ni ERC comparteixen la posició de Cs i el PSC. "Tots podem manifestar la nostra opinió i ideologia, però no es poden fer servir les maneres de Carrizosa, agafant un llaç i tirant-lo, validant un tipus de violència que nosaltres hem sigut molt escrupolosos de no validar", ha indicat la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Caula. Tant ella com la diputada de JxCat Gemma Geis han rebutjat que es prohibeixin símbols "pacífics" com els llaços grocs. "Seria un retrocés per a la democràcia", ha opinat Geis.

La CUP s'ha mostrat contundent davant les accions contra els llaços, però ha advertit que la "defensa del color groc no es pot convertir en l'element prioritari de la lluita". "La nostra lluita és el dret d'autodeterminació", ha subratllat la diputada Natàlia Sànchez en roda de premsa al Parlament, que ha assenyalat que no s'ha de lluitar per les "engrunes i el mer simbolisme". En aquest sentit, ha denunciat que la majoria del Parlament acceptés que la setmana passada es retirés el llaç groc que els independentistes havien col·locat a la bancada del Govern i s'ha volgut adreçar a Torra: "Quin és el camí que vol recórrer?" Sànchez ha instat l'independentisme a no participar en una "subhasta dels drets fonamentals" i ha criticat durament Cs per la seva actitud al Parlament: "Cs apunta i l'extrema dreta actua". "O espavilem o reculem", ha anotat.

stats