Política 02/06/2020

Sánchez s'abona a la geometria variable: suma ara ERC i Cs

Presumeix que els dos acords són compatibles mentre els republicans alerten sobre futurs pactes

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Ciutadans acorda votar favorablement a la pròrroga de l'estat d'alarma

MadridPedro Sánchez va sortir molt tocat del cinquè debat de la pròrroga de l'estat d'alarma fa dues setmanes. El president del govern espanyol va quedar més sol que mai al Congrés i va fer enfadar tots els socis possibles a dreta i esquerra. Primer pel segon pacte amb Ciutadans. "Ens estem carregant l'esperit de la investidura", va advertir el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, sumant-se a les crítiques de gairebé tots els socis d'investidura. Però l'acord d'amagat per a l'abstenció d'EH Bildu també va fer enfadar llavors el partit taronja. Quinze dies després Sánchez –avesat a sortir-se'n en les situacions més crítiques– ha aconseguit la quadratura del cercle: dimecres votaran a favor de l'última pròrroga de l'estat d'alarma els 10 diputats de Ciutadans i canviaran del no a l'abstenció 12 dels d'Esquerra –el tretzè, Joan Josep Nuet, ja s'ha abstingut les dues últimes vegades–. El president espanyol augmenta així els suports a l'alarma i aconsegueix arraconar el PP al costat de Vox. Després de l'acord amb ERC i el PNB els vots de Ciutadans ja no eren necessaris, però el govern espanyol perseguia aquest objectiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La geometria variable al Congrés ja és, doncs, una realitat. A les portes de la sortida del pitjor de la crisi sanitària, Sánchez s'ha trobat amb dos competidors que busquen ser socis de referència al Congrés, malgrat que això hagi aixecat tensions amb els socis de coalició en altres territoris –com és el cas de JxCat a Catalunya i del PP d'Isabel Díaz Ayuso a Madrid–. Rufián ja va advertir en el debat d'investidura que sense ERC no hi hauria legislatura. Però ara els republicans han topat de ple amb la nova estratègia de Ciutadans que, per diferenciar-se del PP i recuperar el votant de centre, ha aixecat el cordó sanitari a Sánchez. I en aquest nou escenari el PNB està disposat a facilitar qualsevol entesa mentre el govern espanyol torni a vetar un competidor electoral a Euskadi: EH Bildu. En aquesta ocasió l'esquerra abertzale ni tan sols ha sigut convidada a negociar pel PSOE per no repetir la imatge de desgavell d'ara fa dues setmanes. L'únic soci que el govern espanyol perd pel camí és el de l'únic diputat de Compromís, que es manté en el no per l'infrafinançament del País Valencià.

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha defensat que els diferents acords eren perfectament "compatibles" i, tot i remarcar que els socis prioritaris del govern espanyol són els de la investidura –el PNB i ERC–, ha tornat a estendre la mà a Cs per mantenir la "geometria variable" al Congrés, fins i tot per a l'aprovació d'uns futurs pressupostos. La mà estesa no ha arribat només d'una ministra del PSOE, sinó també d'un d'Unides Podem. El titular de Consum, Alberto Garzón, ha celebrat que "es comencin a abandonar les trinxeres" i s'ha obert a pactar uns comptes si es parla de continguts.

Malestar entre els republicans

Esquerra ha evidenciat aquest dimarts la irritació per l'acord entre el govern espanyol i el partit taronja, fins al punt d'alertar el PSOE que "si no compleix els compromisos s'acaba la legislatura". "És pur tacticisme", han assenyalat fonts republicanes, desvinculant-lo de ple del seu pacte. Al seu parer, l'únic que vol Cs és "buscar un forat per passar a la rellevància" i no ha aconseguit res a canvi d'un nou sí. Però han alertat la Moncloa que al final haurà d'acabar escollint amb qui vol arribar a acords. De fet, la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va afirmar dilluns que el pacte dels republicans amb el PSOE deixava Ciutadans en la "irrellevància" i sense capacitat d'influir.

A efectes pràctics de cara a la pròrroga de l'estat d'alarma el pacte amb Ciutadans no comporta cap canvi. En l'acord, comunicat de bon matí, el govern espanyol es compromet a incloure que les mesures siguin "idèntiques" per a tot Espanya "sense perjudici de la progressió de cada territori". Ara bé, aquest punt no apareix en el text que es votarà dimecres al Congrés, en què sí que s'estipula que els presidents autonòmics passaran a tenir plenes competències a partir de la fase 3 de la desescalada, excepte en la mobilitat entre comunitats, que es reserva per a quan s'aixequi l'estat d'alarma. És l'acord al qual va arribar el govern espanyol amb ERC el cap de setmana i que el portaveu de Cs al Congrés, Edmundo Bal, va reconèixer dilluns que era beneficiós per a totes les comunitats.

Aquest dimecres al Congrés tornarà a evidenciar-se aquest joc d'equilibris de Sánchez, però el que està clar és que el president espanyol acabarà sortint de l'estat d'alarma reforçat. Cedeix la tutela a les comunitats perquè siguin elles, i no el govern espanyol, qui acceleri la desescalada. Si hi ha un rebrot, l'últim responsable ja no serà el ministeri de Sanitat.

stats