Política 13/03/2019

Ciutadans preveu denunciar Torra aquest dijous per no retirar els llaços grocs

Carrizosa diu que segueix el camí de l'exalcaldessa de Berga i s'exposa a la justícia penal

Europa Press
2 min
Wagensberg acusa Carrizosa d'amenaçar-lo per dir-li feixista: "Ens veiem fora"

BarcelonaCiutadans preveu denunciar aquest dijous el president de la Generalitat, Quim Torra, davant la Junta Electoral Central (JEC) i davant l'administració de justícia per no retirar els llaços grocs com li va exigir l'òrgan electoral, que li va donar de termini fins aquest dimecres a la tarda.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha declarat a Europa Press que, a més de denunciar l'incompliment, informaran les juntes electorals provincials catalanes –Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona– de l'ordre que la JEC va donar al Govern i que "és definitiva i executable immediatament".

La JEC havia reclamat a Torra que ordenés retirar dels edificis de la Generalitat tota simbologia vinculada als presos independentistes empresonats, com els llaços grocs, però el president ha decidit mantenir-los i ha presentat al·legacions a l'òrgan.

En el seu escrit, Torra ha esgrimit que el Parlament va rebutjar per "més de dos terços de la cambra" dues proposicions de llei que instaven a la prohibició d'aquests llaços en l'espai públic.

Carrizosa considera que Torra "s'ha posat en el punt de mira de la justícia penal" per la seva negativa a obeir la JEC i segueix els passos de l'exalcaldessa de Berga Montse Venturós, que va ser acusada de desobediència i inhabilitada per no voler retirar una estelada de l'Ajuntament en període electoral.

"Crida l'atenció. Deuen haver fet el seu càlcul electoral, perquè el risc de condemna és la inhabilitació i sembla que l'assumeixen", ha assenyalat el portaveu taronja, que ha recordat que, en ser una ordre de la JEC, s'esgota la jurisdicció electoral i no cap recurs.

Ara la JEC està "capacitada per fer complir la seva pròpia decisió", ja sigui a través de multes coercitives o d'ordenar als cossos policials que retirin la simbologia, ha afegit el diputat. S'ha de complir. No hi ha res a fer", ha dit Carrizosa, que ha destacat que Cs ja va advertir Torra de possibles conseqüències penals de no obeir la JEC.

Per això han de comunicar a la Junta Electoral Provincial de cada demarcació catalana la resolució de la JEC perquè, al seu torn, el traslladin a les juntes electorals de zona amb la finalitat que ordenin als ajuntaments que també retirin aquests símbols.

stats