Política 06/10/2018

Colau proposa que els partits que van fer fora Rajoy aprovin els pressupostos de Barcelona, la Generalitat i l'Estat

L'alcaldessa de Barcelona és "conscient" de la dificultat però llença la idea per "responsabilitat

Ot Serra
2 min
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, acompanyada d'altres càrrecs de Catalunya en Comú

BarcelonaAda Colau proposa que les forces polítiques que van fer fora Mariano Rajoy de la Moncloa facilitin "un pacte global de mínims" per aprovar els pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i l'Estat. L'alcaldessa de la capital catalana ha fet aquest anunci en roda de premsa des de les Jornades Municipalistes de Catalunya en Comú, que se celebren al campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i ha apostat per crear un "clima d'aprovació de pressupostos" amb el PDECat, ERC, el PSC i els comuns. "L'objectiu és prioritzar que es garanteixin els serveis públics", ha argumentat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Colau ha anunciat que vol engegar una ronda de contactes amb aquests partits l'endemà que el president i el vicepresident de la Generalitat, Quim Torra i Pere Aragonès, expressessin el seu compromís amb la unitat del Govern "com a mínim fins a les sentències" del Tribunal Suprem. Unes manifestacions que obrien la porta a un avançament electoral un cop es coneguin les resolucions judicials. Fins ara els comuns havien posat condicions a l'aprovació de pressupostos, i en el debat de política general la presidenta del grup parlamentari, Jéssica Albiach, va avisar que els comptes havien de ser "per a tot el 2019". Tanmateix, Colau ha fet aquesta crida i ha afirmat que les negociacions que tinguin els representants de CatComú en tots els nivells són "complementàries" a la proposta que ha posat aquest dissabte sobre la taula.

"Som conscients de la dificultat, però fem aquesta proposta per responsabilitat", ha reconegut Colau, admetent que es fa complicat que tot l'independentisme s'avingui a aquest acord. Sobretot després que hagi crescut un clima preelectoral tant a l'Estat com a la Generalitat que els comuns no desitgen. La voluntat prioritària de l'espai és reeditar l'alcaldia a Barcelona i intentar apaivagar la tensió entre Catalunya i l'Estat per la qüestió nacional. Evitant uns comicis estatals i autonòmics l'any vinent s'estalviaria també un context de polarització a les municipals que podrien perjudicar les aspiracions de Colau a Barcelona. Amb tot plegat, l'alcaldessa busca aprovar els seus pressupostos a les portes de les eleccions municipals, per bé que la situació de precampanya pot fer que les forces d'oposició en siguin més reticents.

Segons ha explicat Colau, aquesta proposta va en la línia de garantir que les institucions "funcionin" i, adreçant-se als independentistes, ha afirmat que "ningú ha de renunciar a res". Així, no ha volgut menystenir el context de judicialització i ha tornat a denunciar l'existència de presos polítics. Preguntada sobre si el seu plantejament és un tot o res en el sentit que cal aprovar els pressupostos en els tres nivells esmentats, Colau ha respost que no i que tampoc fa aquesta proposta en termes d'"ultimàtum". Precisament, sobre "l'ultimàtum" de Torra a Pedro Sánchez, l'alcaldessa ha expressat que va "en el sentit contrari" del que volen els comuns.

stats