Política 28/06/2019

Una vintena de membres del Consell d'Europa insten Espanya a "aixecar el veto" a Puigdemont, Comín i Junqueras

Denuncien que la JEC està "denegant un dret democràtic" a tres diputats electes a l'Eurocambra

Ara
2 min
Més de 20 membres del Consell d'Europa insten Espanya a "aixecar el veto" a Puigdemont, Comín i Junqueras

BarcelonaCreix la pressió sobre la Junta Electoral Central (JEC) respecte a la situació incerta en què es troben els eurodiputats electes Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras. Després que el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, s'hagi remès al marc legal espanyol per justificar que "no pot considerar-los membres de l'Eurocambra", una vintena de membres de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa insta ara les autoritats espanyoles a "aixecar el bloqueig" als candidats electes i a "facilitar-los que puguin prendre acta".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A través d'un comunicat, vint-i-tres membres del Consell han denunciat que l'òrgan electoral espanyol està "denegant el dret democràtic" de tres membres electes a l'Eurocambra –en al·lusió a Junqueras, Comín i Puigdemont– d'una manera, consideren "preocupant".

En l'escrit, a més, recorden que tant Puigdemont com Comín estan a "'exili a causa d'un procés judicial engegat arran del seu paper com a representants polítics en el referèndum d'autodeterminació" de Catalunya l'octubre del 2017. En el cas de Junqueras, en canvi, recorren a la consideració que el Grup de Treball Sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides i que va titllar "d'arbitrària" la presó preventiva a què l'exvicepresident de la Generalitat i els altres vuit dirigents independentistes estan sotmesos des del novembre del 2017. Apunta que l'informe demanava "l'immediat alliberament" dels presos polítics i que, en canvi, el Tribunal Suprem ha respost denegant l'autorització per sortir de la presó i recollir l'acta d'eurodiputat.

Alhora, els signants lamenten que la JEC obliga tant Puigdemont com Comín a personar-se davant la seu de l'òrgan electoral a Madrid per poder acatar la Constitució i assolir l'acta de diputat europarlamentari. Un requisit que, indiquen, "podria comportar el seu arrest".

En qualsevol cas, la vintena de membres de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (conformada per un total de 324 persones de 47 estats) recuperen la missiva amb què més d'una setantena d'eurodiputats –sortints i entrants– sol·licitaven directament a la mesa del Parlament Europeu que "reconegués i protegís" els drets polítics de Puigdemont i Comín, així com que instés la JEC a "respectar els resultats de les eleccions i a reconèixer i respectar el seu dret a prendre possessió i tenir immunitat". "Agraïm la iniciativa", admeten els signants.

Mentre els escons dels tres candidats electes estan "vacants" d'acord amb els posicionaments de la JEC i a l'espera que el Suprem es pronunciï sobre una hipotètica consulta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat de Junqueras, diversos col·lectius de representants comunitaris alcen la veu contra el veto de les autoritats espanyoles als dirigents independentistes.

stats