Política 11/09/2020

El Constitucional rebutja suspendre l'ordre de detenció estatal contra Puigdemont i Comín

També declina preguntar a Luxemburg si el fet de ser eurodiputats hauria d'aturar el procés penal

Ara
2 min
L’expresident Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín ahir a l’Eurocambra, ja com a eurodiputats.

MadridEl ple del Tribunal Constitucional ha acordat per unanimitat denegar la suspensió de les ordres espanyoles de detenció i ingrés a presó contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín acordades pel magistrat instructor Pablo Llarena i confirmades per la sala del Tribunal Suprem el 5 de novembre del 2019. En la interlocutòria, redactada pel jutge Cándido Conde-Pumpido, explica que la suspensió suposaria una "ingerència de la jurisdicció constitucional a les decisions adoptades per la jurisdicció ordinària que ha de ser abordada amb summa cautela, cas a cas, per evitar que aquest tribunal desenvolupi funcions que li estan constitucionalment vedades per ser pròpies de la jurisdicció ordinària".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont i Comín també sol·licitaven al TC que plantegés una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) perquè preguntés si era contrari al dret de la UE que no se suspengués el procediment penal arran de la seva elecció com a eurodiputats, que els atorga immunitat. La interlocutòria rebutja la petició perquè no es posa en relació una norma de la UE amb una norma nacional, sinó amb una eventual aplicació d'aquesta norma. A més, els magistrats sostenen que no es pot admetre perquè "equivaldria a una resolució anticipada del fons del recurs d'empara". També remarquen els jutges que la sol·licitud és contrària a la jurisprudència del Tribunal de Luxemburg.

El TC conclou l'escrit afirmant que si aixequés les ordres de detenció acordades estaria negant la seva "necessitat i legitimitat", així com la concurrència dels pressupostos jurídics que van portar Llarena a aplicar-la, més enllà que hagin obtingut les prerrogatives de la immunitat parlamentària. Els magistrats recorden que les ordres de detenció es van decidir després de processar per delictes "greus" Puigdemont i Comín, declarats en rebel·lia per no haver comparegut davant el Suprem.

stats