TROBADA DE PRESIDENTS
Política 29/12/2014

Contra el centralisme de Rajoy per camins diferents

Mas i Urkullu es veuen abans de l’Euskadi-Catalunya

F.c.
2 min

BarcelonaPreocupació compartida. El president Artur Mas i el lehendakari basc, Iñigo Urkullu, van analitzar ahir al matí al Palau d’Ajuria Enea el context polític i van coincidir a mostrar preocupació per la recentralització política que, al seu entendre, està operant el govern espanyol de Mariano Rajoy durant el seu mandat i que es concreta en mesures com les lleis educatives i l’accés al crèdit de les autonomies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La trobada a la Lehendakaritza es va fer aprofitant el partit que les seleccions d’Euskadi i Catalunya jugaven ahir al vespre a l’estadi de San Mamés, a Bilbao. Van tractar la situació econòmica i política i la crisi institucional del model d’estat, que, a judici dels dos dirigents polítics, s’agreuja a Espanya. Segons el comunicat emès per Presidència de la Generalitat -ni l’un ni l’altre van fer declaracions a la premsa abans o després de la reunió-, també van tractar sobre els processos per adequar els respectius estatus polítics.

Davant la disparitat (Mas aposta per un full de ruta independentista amb ERC, i Urkullu, per reformar l’Estatut amb els socialistes), l’un i l’altre van mostrar preocupació per l’estratègia que el govern espanyol està seguint de recentralització, “trencant unilateralment els consensos polítics bàsics assolits fa tres dècades”. Els dos dirigents van acordar treballar “de manera conjunta per fer front a aquest procés, respectant les vies d’actualització de l’autogovern que tant Catalunya com Euskadi estan desenvolupant”. Els dos dirigents van constatar similituds i diferències dels processos, “que coincideixen en l’apel·lació a la democràcia i al vot com a mecanisme de resolució de discrepàncies en les societats civilitzades”.

Artur Mas va explicar al lehendakari el procés català, amb la fita del 9-N i els detalls de la proposta d’acord que va exposar en una conferència el 25 de novembre passat, segons Presidència. Ahir s’hi va referir, en una entrevista a l’ACN, el coordinador de CDC, Josep Rull. Malgrat que en un article ahir mateix a l’ARA Oriol Junqueras tornava a descartar la “llista de país” que promou Mas i que, com a mínim, requeriria el suport de CDC i ERC, Rull mirava cap al full de ruta que els republicans sí que volen pactar: “Hi ha aproximacions”, afirmava, i afegia que estan disposats a escurçar el termini de divuit mesos per fer efectiva la independència.

Per ell, les plebiscitàries només tenen sentit, però, amb la “llista de país”, i va reiterar que el seu desig seria fer-les abans de les municipals del maig vinent.

El PSC debatrà la seva “reconstrucció”

Miquel Iceta, primer secretari del PSC, va anunciar ahir la celebració a finals de gener d’una convenció oberta a la militància i la ciutadania per reformular i refundar el projecte dels socialistes catalans, tocat per la pèrdua del poder institucional, els mals resultats electorals i la fuga de dirigents històrics. Iceta va explicar a l’agència Efe que pretenen obrir el focus i obtenir noves complicitats amb la vista posada en el congrés ordinari que hauran de celebrar l’any 2015, i al qual ell ja no preveu presentar-se. La intenció, però, és no canviar “els principis” federalistes i socialdemòcrates.

stats