Política 15/01/2015

Conversa tensa entre Facu Díaz i el seu denunciant pel vídeo satíric de 'La Tuerka' sobre la corrupció al PP

L'humorista s'ha trobat amb el president de Dignitat i Justícia a la porta de l'Audiència Nacional i li ha retret la intencionalitat política de la denúncia. Daniel Portero s'ha disculpat i ha assegurat que creia que el gag podia referir-se implícitament a víctimes d'ETA com Ortega Lara i Maite Pagazaurtundua

Europa Press
3 min

MadridEl director del programa 'La Tuerka News', Facu Díaz, ha expressat avui la seva "solidaritat" amb les víctimes del terrorisme i ha assegurat que mai va voler "humiliar-les" amb el vídeo d'humor en què comparava el Partit Popular (PP) amb l'organització terrorista ETA i anunciava el cessament de la seva "activitat armada i el lliurament de les armes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Díaz, que ha declarat durant prop de cinc minuts davant el jutge de l'Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez –que després ha arxivat la causa–, va ser imputat per un presumpte delicte d'enaltiment del terrorisme arran d'una denúncia que l'associació Dignitat i Justícia (DyJ) va presentar per un esquetx en què l'humorista anunciava que diversos membres del PP "s'integrarien a Vox i UPyD" i demanava que "no se'ls assenyalés i ni se'l recordés el seu passat". "'Respect'", sol·licitava.

DiJ veu en aquesta referència una al·lusió a l'exfuncionari de presons José Antonio Ortega Lara, segrestat per ETA i actualment integrat a Vox, i a Maite Pagazaurtundua, germana d'un policia municipal assassinat per l'organització i, ara, militant d'UPyD, ha recordat el president d'DyJ, Daniel Portero, al final de la declaració judicial.

Quan ha sortit de l'Audiència Nacional, Facu Díaz ha expressat la seva "solidaritat" amb les víctimes del terrorisme i ha assenyalat que no va tenir "cap intenció" d'humiliar-les sinó que únicament pretenia "riure's de l'actualitat ".

"És un esquetx situat en la setmana de l'operació Púnica i pretenia denunciar la corrupció al PP". I ha afegit que "mai faltarà" la seva "solidaritat amb qualsevol víctima de qualsevol tipus de terrorisme ". "Prefereixo explicar-me tant com calgui abans d'acabar en una situació com aquesta, que no és agradable per a ningú", ha afirmat.

En relació amb l'estètica del vídeo, ha apuntat que "ja s'ha utilitzat abans en altres esquetxos humorístics i que no té res de nou". "En tot cas, sóc aquí per ser poc original, no per humiliar les víctimes", ha dit.

El diàleg amb Portero i les disculpes

Després de la declaració, Díaz ha mantingut un tens diàleg amb Portero, que li ha assegurat que la seva denúncia no tenia cap "intencionalitat política", sinó que només pretenia protegir "l'honor de víctimes", com Ortega Lara i Maite Pagazaurtundua, que creu que havia quedat "danyat".

Segons el president de DyJ, la denúncia no es devia a la comparació entre el PP i ETA, que encara que sigui "de mal gust" no és "delictiva", segons la seva opinió, sinó a la referència als dirigents populars que han marxat cap a VOX i UPyD.

Díaz, per la seva banda, li ha retret que es va "equivocar" en presentar la denúncia, i que si no tenia "intencionalitat política", no hauria d'haver esmentat en el text que va presentar davant el jutge cap formació política. "Et demano que aquest tipus de coses no es tornin a repetir", li ha dit. En aquest punt, Portero li ha demanat "disculpes" per haver presentat la denúncia en aquests termes, però ha mantingut la seva opinió.

El gag polèmic

Al vídeo, un suposat dirigent del PP simulava l'escenografia d'ETA en les lectures de comunicats per anunciar, encaputxat i al costat d'una fotografia de l'exsecretari general del PP madrileny, Francisco Granados, "el cessament de la seva activitat armada i el lliurament de les armes ".

stats