Política 16/04/2020

Cs i JxCat accepten la proposta de Sánchez d'una taula de diàleg per a la reconstrucció social i econòmica de l'Estat

Borràs hi seurà però avisa que no participarà d'una "reconstrucció nacional espanyola"

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Reunió de Sánchez amb els representants del grup plural al Congrés, inclosa la portaveu de JxCat, Laura Borràs.

MadridAmb la taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol ajornada sine die per la crisi del coronavirus, Pedro Sánchez ha decidit impulsar una nova taula de diàleg, el que va presentar en el seu moment com la reedició dels Pactes de la Moncloa del 1977 i que ara ha rebatejat en una Taula de Reconstrucció Econòmica i Social d'Espanya. L'objectiu del president espanyol és que ja es posi en marxa la setmana que ve i que, a més de totes les formacions amb representació al Congrés, hi participin tant els governs autonòmics com els municipis en una taula paral·lela per "enfortir" l'estat autonòmic. Sánchez ha començat avui la ronda de contactes amb diferents videoconferències per convidar els partits a aquesta taula sense el PP ni Vox, que s'ha "autoexclòs", en paraules de la ministra portaveu, María Jesús Montero, de la cita. Els populars encara no ha confirmat data ni hora per a la reunió: Pablo Casado ho ha deixat per a la setmana que ve, mentre que Montero ha fet una crida que sigui com abans millor perquè la taula ja es pugui reunir. "No entendríem que el principal partit de l'oposició s'autoexclogués de la taula", ha advertit en roda de premsa des de la Moncloa per fer balanç de les primeres reunions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tots els partits amb els quals s'ha reunit aquest dijous Sánchez s'han avingut a seure a la taula, tot i que són els que tenen menys pes parlamentari. La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, d'acord amb la nova estratègia de la direcció taronja de separar-se cada cop més del PP i Vox, ha garantit el suport a la iniciativa. Des de Junts per Catalunya també han avalat seure per reconstruir econòmicament i socialment Espanya després de la crisi, però Laura Borràs ha advertit que no participarà d'una "reconstrucció nacional" d'Espanya. Més País i Compromís, així com Unides Podem –soci de coalició–, també hi participaran, a l'espera de l'aval definitiu dels gallecs del BNG. El PNB també hi està d'acord tot i que posa com a condició que no es toquin les competències autonòmiques.

Arrimadas ha mostrat la seva predisposició a participar en un pacte d'estat que abordi la sortida a la crisi sanitària, la reactivació econòmica i la protecció social. Si és en aquests termes el seu partit hi serà, però no si serveix perquè el líder d'Unides Podem i vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, aprofiti per donar "sermons bolivarians" i el president de la Generalitat, Quim Torra, "aconsegueixi l'autodeterminació". Arrimadas ha afirmat en roda de premsa que el govern espanyol ha de deixar "d'improvisar" si vol arribar a aquests pactes, i ha posat d'exemple l'anunci inconcret de la renda mínima vital. També ha urgit Sánchez a crear grups de treball amb equips tècnics i polítics per començar a treballar i ha mostrat la seva preocupació pel fet que el president espanyol hagi situat a la setmana vinent una primera reunió per entrar en matèria, informa Ot Serra.

Un pacte que inclogui l'autodeterminació

Junts per Catalunya ha advertit que tampoc participarà d'una iniciativa que fomenti un enfortiment de l'estat de les autonomies, perquè "com a independentistes estem a favor del dret a l'autodeterminació". A través d'un vídeo difós pel seu equip de premsa, Borràs ha assenyalat que ha fet arribar a Sánchez un document amb una sèrie de propostes socials i econòmiques per fer front a la crisi derivada del coronavirus. La portaveu de JxCat al Congrés ha detallat que Sánchez els ha ofert, d'una banda, aquesta "taula de diàleg" i, de l'altra, un altre diàleg entre comunitats autònomes, en el qual no tenen previst participar. Torra ha anat més enllà i ha posat condicions per a un eventual pacte. Ha demanat que prioritzi la "justícia social", que no serveixi per "blanquejar el règim del 77" i que es permeti a Catalunya reivindicar l'autodeterminació, informa Quim Bertomeu.

Sánchez va anunciar dijous de la setmana passada al Congrés, durant el debat de pròrroga per segon cop de l'estat d'alarma, la intenció de reunir-se amb tots els líders parlamentaris, del major al menor. Però fins dimarts la Moncloa no va concretar com serien les trobades. La ministra portaveu, María Jesus Montero, va assegurar que dijous Sánchez es reuniria amb Casado, però el líder popular, ofès per assabentar-se'n per la premsa, ha decidit donar allargs a la cita.

Reunió amb ERC

ERC, tot i rebutjar la reedició d'uns Pactes de la Moncloa, sí que s'ha avingut a assistir a la cita, més per responsabilitat davant la crisi sanitària i econòmica que per intentar trobar un gran acord que, al seu parer, si inclou els populars només podrà portar a una major recentralització de competències. El portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, està citat demà divendres. Tot i que inicialment la Moncloa va considerar que els partits independentistes no voldrien sumar-se a uns nous Pactes de la Moncloa, els últims dies ha fet un esforç per intentar sumar-los després de la negativa tant del PP com de Vox, als antípodes del govern espanyol en plena pandèmia.

stats