INICI DEL CURS POLÍTIC
Política 31/08/2020

Sánchez inaugura el curs polític amb una crida a la unitat: "Espanya ha d'entendre's amb Espanya"

Pressiona el PP amb una reunió amb empresaris i sindicats a Madrid i promet fer créixer el PIB un 2%

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la conferència a la Casa Amèrica de Madrid per inaugurar el curs polític.

MadridPedro Sánchez està avesat a les maniobres comunicatives. Davant de qualsevol batalla, tira de tacticisme. I a les portes de la negociació més dura per als pressupostos generals de l'Estat, el president espanyol ha reunit aquest dilluns tot l'empresariat, agents socials i representants de la societat civil, així com el seu govern, en ple centre de Madrid –a la Casa América– per donar el tret de sortida a un curs polític que es preveu més que tens. L'objectiu: demanar "unitat" de cara a la negociació dels comptes i, sobretot, pressionar el PP de Pablo Casado, amb qui començarà dimecres la ronda de contactes amb tots els representants polítics.

Tot i que el discurs ha girat en tot moment al voltant dels pressupostos i el paper de Casado, Sánchez no s'ha referit directament a cap dels dos assumptes. Davant d'un amfiteatre totalment fosc, amb una escenografia blanca marcada per les paraules "España puede" i tres línies minimalistes amb la bandera d'Espanya i una altra línia en blau, el mateix color que el PP –però també de la Unió Europea–, el president espanyol ha repetit una vegada i una altra la paraula unitat. "Depèn de tots que la legislatura sigui, a més de llarga, fructífera", ha sentenciat. Ha deixat clar en aquest sentit que en cap cas té sobre la taula "rendir-se" i prémer el botó vermell de la convocatòria d'eleccions anticipades altre cop, i ha promès 40 mesos més de coalició entre el PSOE i Unides Podem. Intenta girar full així a la crisi viscuda els últims dies per la negociació dels comptes amb Ciutadans.

Després de projectar el lema "Aquest virus el parem units" i el de "Junts en sortim més forts", ara comença la campanya "Espanya pot". "Si Espanya vol, Espanya pot", ha dit Sánchez, que ha demanat "desterrar la lluita partidista" contra el coronavirus perquè "Espanya ha d'entendre's amb Espanya". "Ningú té dret a no posar-se a treballar pel fet de tenir una ideologia diferent", ha dit en més d'una ocasió, recordant que no hi ha "contagiats de dretes o d'esquerres". I ha posat com a exemple que si la meitat dels metges no haguessin lluitat contra el coronavirus no s'hauria pogut frenar la corba de contagis. De cara a la segona onada, ha demanat així fer-hi front amb la mateixa unitat que amb la primera fins que hi hagi una vacuna.

Impulsar el PIB més d'un 2% en 10 anys

La conferència ha reunit bona part de la cúpula de l'Íbex-35 –hi han fet acte de presència els consellers delegats del Santander, BBVA i Bankia, així com els presidents de Telefónica, Repsol, Indiqtex i Endesa, a més de president de la CEOE–, però Sánchez no ha fet gairebé cap concreció en el terreny econòmic. El més destacat ha estat el que no ha dit: si abans de la crisi parlava d'una reforma fiscal i d'apujar impostos, ara és un assumpte que queda del tot aparcat. Quatre són els grans eixos que ha posat sobre la taula, totalment oberts per evitar vetos en la negociació pressupostària: transició digital, transició ecològica, cohesió social i territorial –però amb una perspectiva del món rural i insular– i feminisme.

Amb aquestes idees ha assegurat que el govern espanyol prepara un pla per enviar a les institucions comunitàries a Brussel·les que, segons ha dit, "impulsarà el creixement econòmic al nostre país en un 2% del producte interior brut a llarg termini". El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, ha aplaudit el discurs del govern espanyol però ha demanat concreció en el diàleg amb els agents socials. Divendres es tornarà a reunir la taula per debatre la pròrroga dels ERTO. La ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha insistit en la pròrroga per sectors i "àmbit geogràfic".

Després d'aquest conferència, Sánchez posa rumb a la ronda de contactes amb els partits, que començarà amb Casado i seguirà amb la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ja passa per davant del portaveu d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, que ha estat desterrat com a soci prioritari pel PSOE davant de la incertesa d'una convocatòria electoral a Catalunya. El retorn a l'activitat política culminarà aquesta setmana amb una reunió telemàtica de la conferència de presidents. El de la Generalitat, Quim Torra, ja ha confirmat que aquest cop sí que hi participarà –en la del juliol, que va ser presencial a la Rioja, va ser l'únic que no hi va assistir.

El PP tanca la porta a uns comptes amb Podem

L'únic pla de la Moncloa passa a hores d'ara per sumar els deu diputats de Ciutadans per a l'aprovació d'uns pressupostos que porten prorrogats des del 2017. Però la principal batalla serà de portes endins. Unides Podem té por de quedar-se a l'ombra del PSOE i farà valer la condició de soci de coalició. Divendres va semblar que plantejava un veto al partit taronja, però fonts del partit han matisat que l'objectiu és que els socialistes negociïn amb ells abans que no amb Ciutadans. Avui Sánchez ha garantit la unitat i estabilitat del govern fins al 2024.

El PP ha respost ràpidament que amb ells no hi compti si Unides Podem continua al govern de coalició. L'alcalde de Madrid i nou portaveu dels populars, José Luis Martínez-Almeida, ha assenyalat que "arrimar el hombro –l'expressió que sempre fa servir la Moncloa– i transmetre tota la pressió a les comunitats i a l'oposició és incompatible". A més, ha retret a Sánchez que demani un "xec en blanc" a l'oposició sense seure a negociar els comptes ni aclarir quines propostes del partit lila inclouran. Sobre la reunió de dimecres ha dit que Casado no anirà a la Moncloa simplement a fer-se una "foto" i ha demanat a canvi de seguir dialogant que s'aprovi el "pla B jurídic" a l'estat d'alarma que proposa el PP. ERC també ha avisat Sánchez aquest dilluns que ara per ara no comptin amb ells per negociar els pressupostos generals de l'Estat, informa Quim Bertomeu. La secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, ha considerat que no hi ha el "clima" propici, ja que el govern espanyol ha fet un "gir a la dreta" i prefereix Ciutadans com a soci prioritari.

stats