Política 29/04/2020

L'oposició censura el pla de desconfinament de Sánchez

Casado acusa el president espanyol de mentir i Rufián demana la fi de l'estat d'alarma

Mariona Ferrer I Fornells / Pau Rumbo
3 min
El líder del PP, Pablo Casado, intervenint durant la tercera sessió de control al Congrés de l'estat d'alarma.

Madrid / BarcelonaEl pla de desconfinament del govern espanyol no convenç l'oposició. Ni 24 hores després de l'anunci de les quatre fases esglaonades per al retorn a la "nova normalitat" a finals de juny, el president espanyol, Pedro Sánchez, s'ha hagut d'examinar davant del Congrés en la tercera sessió de control des de la declaració de l'estat d'alarma. I tant el PP com Ciutadans, així com també ERC, han censurat de manera clara les mesures preses, com també la falta de diàleg abans de l'anunci des de la Moncloa. El líder de l'oposició, Pablo Casado, ha acusat Sánchez de "mentir" contínuament i, parafrasejant una de les frases més cèlebres de l'expresident de la Generalitat Josep Tarradellas, de "fer el ridícul". "No ens demani que ho fem amb vostè", ha afegit sobre la possibilitat de donar suport a les mesures. El portaveu adjunt de Ciutadans, Edmundo Bal, ha tornat a estendre la mà a la Moncloa però li ha demanat que "estigui a l'altura" perquè al seu parer el pla està "ple d'incoherències".

Tant Casado com Bal han criticat la possibilitat d'anar a fer el vermut en una terrassa a partir de la fase 1 però de no permetre visitar la família, com va dir aquest dimarts Sánchez, tot i que el pla facilitat per la Moncloa als mitjans sí que ho preveuria. Al seu torn, Rufián ha censurat la falta de diàleg amb el bloc de la investidura abans d'anunciar el pla. "Quanta importància donen a la legislatura? ¿Són conscients que l'alternativa a no dialogar ni informar ni entendre's amb nosaltres és Vox i els seus col·legues?", ha etzibat. Com ja porta fent ERC des de la setmana passada, quan es va abstenir per tercer cop en la pròrroga de l'estat d'alarma, Rufián ha advertit que no tenen clar si tornar a avalar aquesta mesura excepcional. "Li seré clar: posin fi a l'estat d'alarma, tornin les competències a les comunitats autònomes i, sobretot, dialoguin", ha conclòs.

Sánchez acusa Casado de ser un "intransigent"

Sánchez ha defensat la gestió de la crisi i ha acusat Casado d'"intransigent", mentre que ha justificat a Ciutadans la urgència de presentar ja el pla de desconfinament abans de coordinar-se amb la resta de partits. El president espanyol ha dit que assumeix tots els errors de la crisi, però ha exigit a la Comunitat de Madrid i a Múrcia, governades per la triple dreta, a fer tres quarts del mateix. Tots els membres del govern espanyol s'han obert ara a dialogar i han seguit estenent la mà al PP per a un pacte de reconstrucció social i econòmica. De fet, Sánchez ha censurat que els populars "es passin el dia criticant" el govern espanyol i que ni s'informin de les mesures adoptades, citant el cas de Casado dilluns quan va reclamar espais per al descans i l'alimentació de transportistes quan ja fa més de 40 dies que es va aprovar.

Dels populars, qui ha parlat més del pla de desconfinament ha sigut el diputat per Guadalajara José Ignacio Echániz, que ha censurat que es presenti sense dades –el govern espanyol ha difós els indicadors però no quins seran els límits–, "per provar i a cegues". El ministre de Sanitat, Salvadro Illa, ha reclamat que els populars deixin de criticar en un moment excepcional i que "en lloc d'assenyalar els problemes contribueixin a solucionar-los".

La sessió de control ha començat amb un minut de silenci per les víctimes del coronavirus acordat ahir dimarts per la junta de portaveus. La setmana passada, durant el debat de la tercera pròrroga de l'estat d'alarma, no es va fer en primer terme i va ser Casado qui el va demanar durant la seva intervenció. El PP, Vox i Cs porten dies pressionant perquè el govern espanyol declari dol nacional, com ha fet la Comunitat de Madrid.

stats