Política 09/06/2013

"En política es pot fer tot, menys el ridícul": 10 frases històriques del president Tarradellas

Dilluns, 10 de juny, es compleixen 25 anys de la mort del president

Jaume Clotet
3 min
La transició catalana: de Tarradellas 
 A Pujol

BarcelonaEl dilluns 10 de juny es compleixen 25 anys de la mort del president Josep Taradellas, figura clau de la restauració de la Generalitat després de la mort de Franco. Aquestes són algunes de les frases del seu llegat que s'han guanyat un lloc a la història de Catalunya amb la seva respectiva interpretació:

  • "La meva primera idea nacionalista venia de Tomás Masaryk, el primer president de la República Txecoslovaca".

Com la majoria de joves patriotes de princpis del segle XX, el nacionalisme txec va ser objecte de gran atenció. En aquest sentit, molts joves catalanistes van viatjar al nou estat nascut el 1918, entre els quals el mateix Tarradellas, que hi va anar dos cops.

  • "Una senzilla ordre de qualsevol dels quatre governadors civils que hi havia a Catalunya podia anul·lar una disposició de la Mancomunitat".

Tarradellas va ser un gran detractor del nacionalisme conservador i mai li va reconèixer cap virtut, ni tan sols l'assoliment de la Mancomunitat de Catalunya per part d'Enric Prat de la Riba.

  • "Jo voldria que comprenguéssiu que, sense una Catalunya que treballi i produeixi, la guerra no es pot guanyar".

Durant la Guerra Civil Espanyola Tarradellas va ser un dels membres d'ERC que més van apostar per prioritzar la victòria contra Franco per davant dels objectius revolucionaris. Aquesta frase la va pronunciar, precisament, poc després dels Fets de Maig del 1937, que van enfrontar la Generalitat i el PSUC contra el POUM i la FAI.

  • "A l'exili, la Generalitat ha viscut estrictament del que els catalans d'Amèrica, especialment els de Mèxic, m'han donat aquests anys".

L'exili de Tarradellas va ser d'una gran penúria material i econòmica. El president i la seva família només van subsistir gràcies als ajuts que rebien de molts catalans exiliats, així com d'algunes persones de l'interior de Catalunya.

  • "A les dues autonomies vigents, Catalunya i Euskadi, desgraciadament em temo que no els puc augurar gaire èxit, perquè ambdues tenen governs d'un únic partit".

Tarradellas sempre va reclamar la unitat política al voltant de la figura institucional del president. Aquest fet, sumat a la seva animadversió personal envers Jordi Pujol, va fer-lo ser molt crític amb els governs de CiU.

  • "L'Estatut de Catalunya no agrada a ningú; ni als diputats, ni als senadors, ni a mi, ni a Adolfo Suárez".

L'Estatut d'Autonomia va ser un exercici de renúncia per part de totes les parts implicades, i així ho va entendre Tarradellas des del primer moment, i de fet aquesta renúncia per part de tothom va ser la seva garantia d'èxit.

  • "Catalunya s'ha de posar a treballar més que mai per ser ben forta i ben pròspera, i servir d'exemple per als altres pobles d'Espanya".

Tarradellas tenia clar que Catalunya no podia esdevenir un país independent i creia que havia de tenir un paper bàsic com a motor de l'Estat per fer-se respectar.

  • "Quan es va constituir la Generalitat provisional tot Espanya va pensar que l'Estatut representava grans beneficis per a Catalunya i va iniciar-se una cursa esbojarrada d'ambició d'autogovern a la resta de països i regions de l'Estat".

El president de la Generalitat va considerar que dotar d'autonomia totes les regions d'Espanya era un error colossal i per sempre va apostar per dotar d'autonomia només Catalunya, Euskadi i Galícia, com havia sigut durant la Segona República.

  • "Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí!"

Aquesta és la frase més famosa de Tarradellas i la va pronunciar el 23 d'octubre del 1977 des del Palau de la Generalitat poc després d'arribar de l'exili a França.

  • "En política es pot fer tot, menys el ridícul".

Aquesta frase cèlebre que se li atribueix l'han utilitzat moltes vegades polítics de tots els partits catalans per justificar qualsevol posicionament i atacar els adversaris.

stats