Política 06/02/2018

Correa creu que Rajoy “donava l'OK” a totes les despeses de campanya del PP

El cap de la trama Gürtel assegura que hi ha una "trama PP" més que no pas una "trama Gürtel"

Efe / Acn
3 min

BarcelonaEl considerat cap de la trama Gürtel, Francisco Correa, ha assenyalat directament el president del govern espanyol i líder del PP, Mariano Rajoy, en assegurar que ell aprovava les despeses de les campanyes electorals del PP en l'època en què la seva empresa, Orange Market, organitzava els actes electorals i Rajoy ocupava el càrrec de secretari general del PP. "Crec que sí", ha dit quan li han preguntat directament si Rajoy "aprovava les despeses d'aquelles campanyes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Correa ha fet aquestes declaracions per videoconferència davant la comissió del Congrés que investiga el suposat finançament il·legal del PP. "Jo crec que ell donava l'OK", ha dit Correa a preguntes del diputat de Podem, que li ha preguntat pel paper de Rajoy en l'aprovació de les despeses de campanya. Segons Correa, més que una trama Gürtel "hi ha una trama PP", i ha definit la comissió parlamentària com un "'paripé'".

El presumpte cap de la trama Gürtel ha admès que "és possible" que els mecanismes de finançament irregular del partit que ell mateix ha reconegut continuessin després del 2004, l'any en què el PP va trencar amb el seu entramat empresarial. "És possible que seguissin després", ha assenyalat Correa, que ha especificat que, tot i que abans havien treballat també per al PP en altres comunitats, després d'aquella ruptura amb la direcció nacional ja només van fer negocis amb el PP valencià.

Un cop més, el cap de la trama Gürtel ha reconegut que les seves empreses facturaven triplement les tasques que realitzava amb el PP: amb factures normals, amb pagaments en B i amb factures fictícies. A més, ha dit que ja està "clar" com pagava el PP valencià a la seva empresa els actes electorals que els va organitzar i s'ha remès a la seva declaració davant l'Audiència Nacional, en la qual va confirmar que part d'aquests abonaments es van fer amb diner negre. Ara bé, ha afegit: "Quan tot això acabi no tindré cap inconvenient a estar-me 28 hores diàries [parlant]; em donen dues coca-coles zero i m'hi estic 28 hores".

Amb aquest advertiment, Correa ha insinuat la possibilitat que alguns dels implicats en la trama no siguin jutjats, en apuntar que és possible que la justícia no hagi assegut al banc dels acusats "tots" els responsables de les activitats delictives. Correa ha insistit que era el PP qui deia a la seva empresa, Orange Market, com havia de facturar les tasques que aquesta feia "honradament". "Ens diuen: 'Si voleu cobrar heu de facturar als empresaris'", ha dit Correa.

Prudència per no perjudicar la seva defensa

Correa, que porta gairebé un any a la presó després d'haver estat condemnat a 13 anys de presó pel cas Fitur, ha començat la declaració dient que no vol perjudicar la seva estratègia de defensa en els procediments judicials. Així, ha volgut assegurar-se que els diputats tenien coneixement de l'escrit que el seu advocat va enviar a la comissió la setmana passada per avisar que no contestaria les preguntes que poguessin perjudicar la seva defensa judicial.

L'empresari ha explicat que la seva intenció era col·laborar amb la comissió, però que seguiria el consell del seu advocat. Tot i així, ha recordat que en el judici sobre el suposat finançament il·legal del PP valencià tant ell com deu empresaris més ja han reconegut "clarament" com pagaven a la seva empresa, Orange Market, els actes que organitzaven per al partit a la Comunitat Valenciana.

"Jo no els vull fer perdre el temps, però ja ha quedat molt clar en el tema de València com ens abonaven", ha afegit Correa abans de sotmetre's a les preguntes dels diputats i sense esmentar expressament que alguns d'aquests esdeveniments els van pagar de manera il·legal.

Tensió amb els diputats

El cap de la Gürtel ha començat la seva compareixença responent amb monosíl·labs a les preguntes dels diputats, però poc després ha entrat en matèria. Encara que ha començat la seva compareixença amb un to receptiu, la primera intervenció del diputat del PSOE Artemi Rallo ha provocat moments de tensió entre tots dos per la negativa de Correa a respondre les preguntes que, segons ha dit, ja havia respost en seu judicial.

Correa ha anat més enllà i ha acusat el diputat de tornar a fer "publicitat" amb el suposat finançament irregular. "No entraré en un tema publicitari. Entri en temes nous", ha dit.

stats