Política 05/04/2015

Les tensions entre Cospedal i Arenas agreugen la crisi al PP

Rajoy prioritza els comicis del maig i de moment deixa el procés català en un segon pla

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
La mala maror entre María Dolores de Cospedal i Javier Arenas ha aflorat públicament  i amenaça de desgastar encara més un PP en hores baixes.

MadridLes aigües baixen cada cop més remogudes al PP a mesura que s’acosten les principals cites electorals del 2015. Després de setmanes en què la figura de la secretària general del PP i presidenta de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, s’havia vist qüestionada per algunes veus del partit, ara és el seu entorn qui ha passat a l’atac, acusant el vicesecretari de política autonòmica i local, Javier Arenas, d’incitar una campanya de “desestabilització” interna.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu del PP de Castella-la Manxa i senadora per Toledo, Carmen Riolobos, estreta col·laboradora de Cospedal, va fer aflorar ahir les tensions. Sense arribar a esmentar Arenas però deixant entreveure que els retrets anaven adreçats sobretot a ell, va denunciar que “aquells que van perdre Andalusia, que no han guanyat mai o que no s’han presentat a unes eleccions o, fins i tot, que no saben res de política, s’estan dedicant a desestabilitzar el PP”.

“A pocs dies de les eleccions autonòmiques i municipals, en un exercici supí d’irresponsabilitat, aquells perdedors s’estan dedicant a desestabilitzar el partit, el seu president, Mariano Rajoy, i la seva secretària general”, va etzibar. Riolobos, a més, va advertir que el PP “és enemic d’intrigues i intrigants”. L’alcaldable per Madrid Esperanza Aguirre encara va afegir més llenya al foc en admetre a Efe que el PP “no està ni molt menys en el seu millor moment”, i va tornar a criticar les pujades d’impostos dictades pel ministre Cristóbal Montoro.

Després de la patacada del PP a les eleccions andaluses, dirigents del partit han pressionat Rajoy perquè forci canvis en la cúpula i en la seva política comunicativa. Per mirar de calmar uns barons nerviosos per la proximitat de les eleccions del 24 de maig, Rajoy ha citat la plana major del partit per dimarts, per debatre possibles retocs estratègics.

Aquest enrenou intern al PP ha fet que l’atenció del partit se centri a intentar apagar els focs interns més que en cap altre debat, incloent-hi la qüestió catalana. Fa només quinze dies, Rajoy vaticinava que el procés s’aniria apagant. “Estic convençut que d’aquí un any les coses estaran més tranquil·les que avui”, assegurava en un entrevista. La pugna entre Artur Mas i Oriol Junqueras, posterior al 9-N, havia relaxat els ànims a Madrid. L’acord CDC-ERC pel full de ruta, però, ha agafat la Moncloa a contrapeu.

Temor per l’ascens de Ciutadans

L’anunci de l’acord sobiranista ja no ha saltat a la primera plana de l’actualitat política a Madrid. Primer, perquè ha coincidit amb la Setmana Santa, sense ple al Congrés ni consell de ministres. I segon -i més important-, perquè som a les portes del 24-M i les prioritats del govern espanyol són unes altres, sobretot en constatar que Ciutadans pot esgarrapar-li un bon grapat de vots. La batalla catalana vindrà després, deixen entreveure fonts de la Moncloa. Rajoy s’ha vist forçat pels barons del PP a simular un canvi en la seva agenda social per no seguir perdent electors i a reforçar la seva presència als mitjans. Sense anar més lluny, demà al matí té prevista una entrevista a RNE, prèvia a la reunió de la junta directiva nacional del partit.

El govern espanyol és conscient que, ara per ara, no es pot prendre cap nova mesura judicial contra el procés, tot i que ja hauria demanat a l’Advocacia de l’Estat un informe per “neutralitzar” el full de ruta, segons alguns diaris de Madrid. Fonts de la Moncloa asseguren que no en tenen constància. La direcció dels serveis jurídics de l’Estat admet que està “atenta i vigilant” davant dels passos que puguin fer les forces sobiranistes. Però assegura que no té cap intenció de promoure, per ara, cap acció contra l’acord entre CDC i ERC perquè el text, com a declaració programàtica de partits, no viola cap llei. “De moment no hi ha més que continuïtat en la mateixa posició”, assenyalen des de l’executiu central.

Per als populars, la tesi del desgast del procés continua vigent. El seu portaveu al Congrés, Rafael Hernando, defensava que si abans la independència tenia el suport de fins a quatre forces i mitja (la mitja seria el PSC), ara té el d’una força i mitja, ja que Unió no s’hi ha pronunciat. A les portes d’unes municipals i autonòmiques en què el model d’estat no està en joc, Catalunya ha passat a un segon pla per al PP. El PSOE tampoc té interès a situar el full de ruta en el centre del debat polític, tot i que ahir l’alcaldable socialista per Madrid, Antonio Miguel Carmona, es va despenjar amb un estirabot cap als independentistes: “Qui vulgui passar per damunt de la Constitució haurà de passar abans per damunt del meu cadàver”.

La premsa madrilenya s’ha aferrat a la tesi que l’acord pel full de ruta és minoritari. Segons El Mundo, “a Mas poden fallar-li els càlculs electorals” davant l’auge de Podem i Ciutadans, mentre que El País, en un dur editorial, constatava que “el procés s’aprima”. La lectura que es fa és que el gest de Mas i Junqueras pretén aixecar la moral dels independentistes després de mesos de tibantors pel debat de la llista unitària. Per això a Madrid no s’han disparat els llums d’alarma per aquest tema. Podem i Ciutadans han sacsejat el tauler de joc. I si el PP supera la prova de foc primaveral, podria preparar-se per a un nou estiu calent contra el procés.

Mas i Rajoy coincidiran el 13 d’abril a Barcelona

Artur Mas i Mariano Rajoy coincidiran el 13 d’abril a Barcelona en la sessió inaugural de la Conferència sobre Veïnatge Sud de la Unió Europea, que aplegarà els ministres d’Exteriors europeus i de la ribera sud del Mediterrani. Serà el primer cop que es retrobin des que es va fer públic, dilluns passat, l’acord entre CDC i ERC sobre el full de ruta. L’últim cop que es van veure va ser el 25 de març, l’endemà de la tragèdia aèria de Germanwings, quan tots dos van viatjar plegats fins a Seyne-les-Alpes. Segons el programa previst per al dia 13, Mas serà la primera autoritat a prendre la paraula. A continuació parlaran el ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, l’alta representant de la UE, Federica Mogherini, i el mateix Rajoy. Abans, Mas viatjarà a Nova York del 7 al 9 d’abril. El president de la Generalitat, però, ha hagut de cancel·lar la visita oficial a San Francisco prevista per al dia 6 a causa de la mort de la germana del governador de Califòrnia, Jerry Brown.

stats