Política 19/11/2014

Montoro confirma que no hi haurà nou model de finançament aquesta legislatura

"Ni hi ha diners ni és moment de generar nous greuges entre autonomies", sosté el ministre

Efe
2 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, al Congrés / EFE

MadridEl ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha confirmat avui que no hi haurà nou model de finançament autonòmic en l'actual legislatura i ha explicat que ni hi ha diners per reformar-lo ni és moment de generar nous greuges entre comunitats autònomes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Montoro s'ha pronunciat així en la seva resposta al diputat de Fòrum Astúries Enrique Álvarez Sostres, el qual l'ha interpel·lat al Congrés sobre aquest assumpte i l'ha invitat a aclarir si el Govern incomplirà el seu compromís electoral de modificar el sistema de finançament.

El ministre ha recalcat que ni abans li agradava ni ara li agrada el model –que segons el seu parer va ser una cessió de l'anterior Govern al tripartit català–, però ha optat per ser "realista", per centrar els esforços en la superació de la crisi econòmica i per posposar la reforma del finançament autonòmic per a la pròxima legislatura.

A canvi, ha apostat per "mutualitzar el deute" de les administracions territorials de l'Estat tal com s'ha fet els últims anys amb mecanismes extraordinaris com el de pagament a proveïdors o el fons de liquiditat autonòmica (FLA).

Una política que, segons el parer del responsable d'Hisenda, ha funcionat bé i ha permès al govern central mobilitzar 176.789 milions d'euros de liquiditat per a les administracions territorials, el 70% destinats a finançar la sanitat, l'educació i els serveis socials.

Per això, ha confiat a ser capaç de canviar el discurs dels mandataris autonòmics, cosa que encara no ha aconseguit, segons ell mateix ha reconegut.

Montoro ha insistit que el sistema de finançament no es pot canviar sense posar més diners a disposició de les autonomies, i això és impossible ara, perquè generaria més dèficit a l'administració general de l'Estat.

I tampoc no considera convenient en aquests moments "crear més greuges entre espanyols", generar enfrontaments, quan el que procedeix és "dedicar tots els esforços a superar la crisi".

"Res ens agradaria més que afrontar-ho ara, però cal ser realistes", ha resumit el ministre. El diputat Enrique Álvarez Sostres ha lamentat que la reforma del model de finançament s'hagi convertit en el "penúltim incompliment del senyor Rajoy i del seu govern".

Segons el seu plantejament, estan detectats els problemes de l'actual model –entre ells, la seva falta de transparència i la seva complexitat–, hi ha estudis fets per canviar-ho i hi ha una voluntat generalitzada de canvi. "I vostès diuen que no toca. No sé si toca o no, però vostès van dir que tocava", ha retret Álvarez Sostres a Montoro.

stats