Política 26/04/2018

La cap de llista de Cs al Senat el 2008, entre les persones identificades per haver destrossat els tòtems pels presos de Girona

El partit taronja assegura que no tenia constància de les seves intencions

Acn
2 min
Els "tòtems de la dignitat" de Girona malmesos

GironaUna militant de Ciutadans (Cs) que va ser cap de llista per Girona al Senat a les eleccions generals del 2008, Esmeralda Úbeda, és una de les persones identificades per la policia municipal per haver destrossat els "tòtems de la dignitat" que l'ANC havia instal·lat a l'exterior de l'edifici Santa Caterina. Úbeda, que quan va ser candidata es presentava com a professora universitària, apareix al web de la Universitat de Girona (UdG) com a docent del departament de Física. El partit taronja assegura que no tenia constància de les intencions de la seva militant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els agents van identificar cinc dels encaputxats que, tapats amb passamuntanyes i armats amb cúters, suposadament van malmetre la nit de dimarts a dimecres les nou escultures on apareixien retrats dels "presos polítics" i els "exiliats". Són quatre dones i un home, amb edats compreses entre els 32 i els 59 anys. Diversos veïns els van gravar amb el mòbil i després d'enregistrar-los van anar fins a la comissaria dels Mossos i la Policia Local, molt a prop d'on hi ha les escultures, per avisar dels fets. La policia municipal atribueix als identificats un delicte de danys –les destrosses estan valorades en poc més de 500 euros–.

Segons fonts policials, una de les persones identificades és militant de Cs i va ser cap de llista del partit al Senat a les eleccions generals del 2008. Al breu currículum com a candidata, Esmeralda Úbeda detallava que va néixer a Toledo i que és professora d'universitat. També explicava que s'havia afiliat al partit des dels seus inicis perquè considerava que "és l'únic que garanteix un canvi en la política nacional", sobretot en relació a la "lluita dels drets i llibertats" de la ciutadania.

Quan la policia va localitzar els sospitosos va poder recuperar sis dels 16 retrats que s'havien endut. L'ANC, que ja ha anunciat que reposarà totes les imatges, va interposar denúncia per les destrosses. Amb la denúncia i les identificacions els agents trametran l'atestat i les diligències al jutjat perquè citi a declarar aquestes persones.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reaccionat a la notícia a través de les xarxes socials i ha denunciat l'acte com a "violència feixista". "Vestits com terroristes, armats amb eines tallants, fent actes contra la llibertat d'expressió... és la 'kale borroka' de Cs. Urgeixen explicacions", ha piulat a Twitter, en referència a les diferents accions de tall espanyolista que s'han produït els últims mesos.

stats