Política 09/10/2018

Un advocat de Cuixart assegura que hi ha "51 caixes d'informació dels Mossos buides" a la causa del Suprem

Cuixart, Sànchez, Rull i Turull demanen suspendre la instrucció i més diligències

Acn / Ara
4 min
Alguns dels polítics independentistes empresonats en imatge d'arxiu.

Madrid / BarcelonaUn membre de la defensa de Jordi Cuixart en la causa per rebel·lió, Àlex Solà, ha denunciat aquest dimarts que el Tribunal Suprem n'ha deixat fora informació important. En el trasllat a les parts del sumari un cop el cas ha passat a mans de la sala segona, la que s'encarregarà de jutjar els fets, els advocats han constatat que hi ha "51 caixes d'informació dels Mossos buides" i tampoc s'han inclòs les declaracions de Cuixart i Jordi Sànchez a l'Audiència Nacional. Així ho ha assegurat en declaracions a Catalunya Ràdio, on ha expressat el malestar perquè el Suprem retregui a les defenses que actuïn amb "mala fe processal" a l'hora d'interposar recursos i intentar allargar els terminis de la instrucció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Pensen jutjar Joaquim Forn per la inactivitat dels Mossos", ha lamentat Solà, en referència al fet que no hi sigui tota la informació aportada per la policia catalana. "Tampoc hi és la sentència del Tribunal de Schleswig-Holstein, l'han amagat", s'ha queixat, per bé que el magistrat instructor, Pablo Llarena, va deixar fora del cas els exiliats. "Hi ha tantes irregularitats que van caient una sobre l'altra, que ens n'oblidem", ha assenyalat.

D'altra banda, les defenses de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull han demanat a la sala penal del Tribunal Suprem que revoqui la instrucció de la causa especial contra el Procés i han sol·licitat noves diligències. Els advocats consideren que no es pot donar per tancada la instrucció feta pel magistrat Pablo Llarena i, en el cas del president d'Òmnium, afirma que està "esbiaixada" i que es vulneren els drets de defensa i d'un judici just. En un escrit els lletrats de Cuixart demanen poder accedir a tota la documentació i al·leguen problemes per descarregar la informació penjada al "núvol" virtual. En el cas de Rull, Turull i Sànchez, la defensa afirma que el trasllat d'actuacions ha sigut "incomplet" i, a més, sol·licita noves diligències. Aquest mateix dilluns, la sala ha rebutjat un recurs semblant presentat per la defensa de Junqueras i Romeva.

Les defenses de quatre dels processats han presentat un escrit al Tribunal Suprem que posa en relleu els problemes que tenen per accedir a tota la informació de la instrucció de la causa. El 9 de juliol el jutge instructor Pablo Llarena ja va dictar la interlocutòria de conclusió del sumari i a partir de llavors la llei estableix que les parts han de poder accedir a tota la documentació per preparar tant els escrits de defensa com el judici, i també hi poden presentar al·legacions.

Tots es queixen que no tenen accés a tota la documentació, que està incompleta i que el jutge ha conclòs la instrucció sense respondre algunes de les diligències sol·licitades. Per tot plegat demanen a la sala penal que suspengui la instrucció.

Els arguments de Cuixart

En l'escrit del president d'Òmnium, els advocats afirmen que tenen problemes per accedir virtualment a la documentació penjada al "núvol", que hi ha carpetes buides i que hi ha diferències entre el material penjat al "núvol" del tribunal i el dels lletrats. El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha afirmat que la instrucció és "esbiaixada i clarament incriminatòria", i que hi ha una vulneració del dret de la defensa i d'un judici just.

A més, també demanen la revocació de la interlocutòria de conclusió del sumari, dictada per Llarena el 9 de juliol per acabar la instrucció. Concretament perquè la interlocutòria de processament (del 21 de març) encara no és ferma perquè falta respondre a recursos presentats per la defensa d'Antoni Comín, a la qual es va adherir també la defensa de Cuixart. I perquè han denegat la pràctica d'algunes diligències sol·licitades per ells i altres defenses i no se'ls ha deixat presentar-hi recurs. També al·leguen que Llarena no els va respondre algunes diligències d'investigació que havien demanat.

Rull, Turull i Sànchez al·leguen vulneració del dret de defensa

En el cas del recurs de Sànchez, Rull i Turull, alerten que el trasllat de la informació ha sigut incomplert i, per tant, contrari a la llei, i que per aquest motiu hi presenten recurs per oposar-se a la conclusió del sumari demanant que es revoqui i sol·licitant la pràctica de noves diligències. De manera subsidiària, la defensa demana que s'arxivin provisionalment les actuacions. Afirmen que s'ha vulnerat el dret de la defensa i d'un procediment just.

A l'escrit posen de manifest que s'han afegit últimament més de 1.500 folis al "núvol virtual" i que no hi ha prou temps per descarregar-los i llegir-los un cop s'ha acabat el termini per presentar-hi al·legacions.

Les defenses presenten l'escrit el dia que venç el termini de dos dies donat per la sala penal per presentar noves al·legacions. Ara, un cop acabi aquest termini i es resolguin els escrits, els magistrats podran dictar interlocutòria de conclusió i es traslladarà a les acusacions perquè facin els escrits. Això posarà el punt final a la fase intermèdia i deixarà la causa a les portes del judici.

Una petició semblant, tombada

Aquest dilluns la sala penal del Tribunal Suprem ja ha rebutjat un recurs semblant presentat per la defensa de Raül Romeva i Oriol Junqueras. Els magistrats veuen una "estratègia dilatòria" i s'oposen a ampliar els terminis donats a les parts per al tràmit d'instrucció. En la resolució, els magistrats apunten que s'ha allargat el termini en quatre ocasions perquè les parts puguin demanar noves diligències, i consideren que donar més temps seria una decisió "contrària al dret dels encausats a un procés sense dilacions indegudes". Segons la sala, la petició de la defensa "no té objecte" i diu que si insisteixen tant a demanar que es reiniciïn els terminis es pot interpretar com "una actuació contrària a les exigències més elementals de la bona fe".

Sobre les queixes de la defensa per accedir a tota la informació de la instrucció penjada en un "núvol" habilitat per als advocats, la sala afirma que no pot suposar "indefensió" perquè el lletrat ha disposat "de còpia de totes les resolucions dictades en aquesta causa".

stats