Política 28/02/2020

Aragonès diu que la "seguretat jurídica" no equival al "marc constitucional" i defensa una llei que empari el referèndum

Cuixart avisa que la "voluntat de diàleg" del govern espanyol es veurà amb "l'amnistia i la fi de la repressió"

Ara
3 min
El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, en una roda de premsa.

BarcelonaL'expressió "seguretat jurídica" va posar d'acord la Moncloa i la Generalitat en la declaració conjunta que van fer a Pedralbes el 2018. Aquests mateixos termes són els que han acordat els dos governs per emmarcar els possibles acords als quals pugui arribar la taula de diàleg que va començar dimecres. Ara bé, la interpretació que en fan uns i altres és diferent. Mentre el govern espanyol defensa que "seguretat jurídica" es refereix a la legislació vigent i l'actual Constitució, des de l'executiu català en fan una interpretació més flexible. Així, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha assegurat aquest divendres que aquestes dues paraules no equivalen al "marc constitucional" vigent, sinó que l'ordenament jurídic actual no és un "límit" per tirar endavant les seves demandes, és a dir, un referèndum d'autodeterminació.

"Si arribem a un referèndum d'autodeterminació ha de tenir seguretat jurídica. S'haurà de fer una llei que serveixi per blindar-lo jurídicament", ha explicat en una entrevista a TV3. En aquest sentit, Aragonès ha recordat que en el comunicat conjunt que van fer els dos governs després de la reunió de dimecres no es va fer cap esment als "límits" de la Constitució, deixant la porta oberta, segons la interpretació del vicepresident del Govern, que s'hi pugui encabir una llei que permeti celebrar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. De tota manera, des del govern espanyol la ministra portaveu, María Jesús Montero, va posar en dubte aquest dijous que Catalunya tingui el "suposat" dret a l'autodeterminació, i aquest divendres ha aclarit que les "solucions imaginatives" a les quals es va referir dimecres un cop va acabar la reunió "no passen per l'autodeterminació".

D'altra banda, Pere Aragonès també ha volgut deixar clar que l'obertura de la taula de diàleg "no ha de substituir la mobilització al carrer". Aragonès ho ha dit després d'explicar que ell no serà a l'acte de Perpinyà d'aquest dissabte, però que sí que hi serà una delegació d'ERC i que també hi participaran els presos i exiliats d'ERC. "Ens donen molta més força per demostrar en aquesta taula de negociació que la demanda de l'autodeterminació té una demanda social acreditada a Catalunya", ha explicat Aragonès. Així, ha demanat que totes les mobilitzacions siguin "cíviques" i "transversals" perquè donaran "més força" i "acreditaran" les demandes de la delegació catalana.

JxCat i ERC van voler donar-se una treva i mostrar unitat en la primera trobada de la taula de diàleg, però el parèntesi va durar ben poc. Aquest dijous, totes dues formacions van tornar a exhibir les seves discrepàncies a l'hora de votar sobre el sostre de despesa al Congrés de Diputats, el primer pas per tramitar els pressupostos. Els republicans es van abstenir i van permetre, així, aprovar aquest objectiu, mentre que JxCat hi va votar en contra. "La unitat també és això, els vots no són per quedar bé, sinó que tenen conseqüències", ha criticat Aragonès, que ha defensat la postura d'ERC perquè, segons ha dit, si no s'hagués aprovat el sostre de despesa la Generalitat n'hauria sortit perjudicada perquè no hauria rebut més recursos. "No havíem d'impedir que arribessin aquests recursos a la Generalitat", ha afirmat. "Si haguéssim volgut quedar bé i ser els més purs, no hauríem aprovat el sostre de despesa", ha dit.

Cuixart diu que l'amnistia serà la prova del diàleg "real"

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, creu que la "voluntat de diàleg" del govern espanyol es veurà amb "l'amnistia i la fi de la repressió". En una carta enviada als socis de l'entitat la mateixa setmana que s'ha fet la primera trobada de la taula de diàleg entre la Generalitat i la Moncloa, Cuixart demana a JxCat i ERC que siguin "exigents" perquè aquesta taula de negociació sigui "útil". "La taula de negociació només serà útil si som exigents a l'hora de garantir que no es perverteixi el valor de la paraula", afirma. En aquest sentit, el president de l'entitat ha tornat a reivindicar el diàleg "sincer i sense renúncies". Cuixart considera que si "es perverteix el valor de la paraula serà una "greu irresponsabilitat i un menyspreu als més de 2.500 represaliats".

En la carta, Cuixart també ha fet una crida a participar en l'acte d'aquest dissabte a Perpinyà per demostrar que "lluitar contra la repressió mantenir la dignitat no només és possible, sinó que és una de les millors maneres d'avançar". Així, el president d'Òmnium defensa l'acte com una manera de reivindicar "l'exili com a eina fonamental i imprescindible de la lluita compartida per l'autodeterminació". "El destí dels presos i els exiliats està unit d'una manera granítica, igual com ha de ser la nostra unitat: granítica", conclou a la missiva.

stats