Política 23/09/2012

ICV posa al PSC una pista d'aterratge per al dret a decidir

Els ecosocialistes redacten una resolució per al debat de política general per facilitar que els socialistes facin pinya amb ells, CiU i ERC

Ferran Casas
2 min
ICV hauria de tenir present una cosa: amb les eines d'un estat és molt més fàcil fer una política alternativa, una política d'esquerres.

BarcelonaICV-EUiA apostarà de nou aquesta setmana al Parlament, com ha fet sempre al costat de CiU i ERC, pel dret a decidir. Ara, però, les coses són diferents. El clam de la Diada i la imminència d'eleccions han creat un un clima propici perquè el Parlament aprovi, al debat de política general que arrenca dimarts, una declaració de full de ruta cap a l'estat propi exercint el dret a decidir. Però encara no hi ha tancada una proposta de text unitari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest cop, la prioritat dels grups és sumar-hi el PSC, que està immers en un debat intern sobre l'acceptació o no del dret a decidir per a Catalunya, que ja defensen amplis sectors del partit i la direcció a més de la seva ala més catalanista. Per donar una pista d'aterratge als socialistes, el grup que lidera Joan Herrera ja ha preparat una resolució que faran arribar als grups. ICV-EUiA hi afirma que cal "recollir i desenvolupar els anhels dels ciutadans" que van ser a la manifestació independentista de l'11 de Setembre.

I, constatant que l'estat espanyol no ha donat una resposta satisfactòria després de la sentència contra l'Estatut i que, a més, ha entrat en una dinàmica recentralitzadora, aposta pel dret a decidir: "Catalunya té dret imprescriptible i inalienable a l'autodeterminació, com a expressió democràtica de la seva sobirania com a nació. Considerem imprescindible que partits polítics, agents socials i entitats representatives del país arribin a un "acord nacional per l'exercici del dret a decidir", el més ampli possible, per tal que la ciutadania de Catalunya pugui expressar durant la propera legislatura, a través d'un referèndum o d'una consulta, la seva voluntat sobre el futur del país", afirma el text d'Iniciativa.

Els ecosocialistes aposten per crear en breu una comissió d'estudi amb els partits i la societat civil per posar fil a l'agulla i avisen que aquest procés "ha de garantir la cohesió social del país per seguir sent un sol poble". La resolució afegeix que la sobirania ha de servir "per defensar i no pas desmantellar" serveis públics com la sanitat, l'educació o els serveis socials, i acaba recordant que només hi ha una via "per resoldre els conflictes": la democràcia.

stats