Política 03/10/2018

Puigdemont recorda a Sánchez que és president gràcies al suport del sobiranisme

És el segon dia que l'expresident participa en actes a Amsterdam per parlar del conflicte català

Esther Herrera
2 min
Puigdemont, en una entrevista a la Universitat d'Amsterdam

Brussel·lesL’expresident Carles Puigdemont ha tancat el seu segon dia d’actes a Amsterdam. Aquest cop ha conversat amb dos entrevistadors, Jochem Jordaan i Jasper van Dijk, de la plataforma Room for Discussion a la Universitat d’Amsterdam. Durant l'acte, que l'ha permès acostar-se a un públic més jove de l’habitual, ha parlat sobre Catalunya i el seu llibre. Un dia després que el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, amenacés de retirar el seu suport a Pedro Sánchez, Puigdemont ha recordat també que Sánchez és el president espanyol gràcies al suport dels independentistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“No podem oblidar que vam votar Pedro Sánchez. Pedro Sánchez és president gràcies al nostre suport i al Parlament estem esperant si la recepta de Sánchez és la versió 2.0 Rajoy o és una nova versió beta”, ha advertit Puigdemont, que també ha recordat que “ningú no demana” votar per un nou Estatut d’Autonomia. “Esperem saber quin és el projecte per a Catalunya […]. Pedro Sánchez ha canviat el vocabulari i el clima”, però Puigdemont ha demanat que hi hagi un canvi real.

En una sala plena, Puigdemont també ha lamentat la situació de repressió a Catalunya durant el referèndum de l'1-O. Creu que “no es pot tenir una discussió normal amb gent a la presó” i ha recordat que l’última vegada que es va voler permetre un debat sobre la independència al Parlament va provocar “que ara la presidenta sigui a la presó”.

Puigdemont també ha recordat com va viure el dia del referèndum de l’1-O, en què el “perseguia un helicòpter” i va haver de canviar de cotxe per poder votar en un altre col·legi electoral. “És molt trist, no estic content de dir que vam tenir èxit d’aquesta manera”, ha lamentat sobre la persecució i la violència d’aquell dia.

Preguntat per les conseqüències que podria tenir que Catalunya s’independitzés, Puigdemont ha negat “un efecte dòmino” en altre regions, tot i que ha defensat que “què tindria de dolent” si es demostrés “que la independència millora la vida” dels ciutadans. “Molts experts consideren que el dret a l’autodeterminació és una eina de pau”, ha assegurat.

Durant l'’entrevista, que també s’ha intercalat amb preguntes dels assistents, riures i bromes, Puigdemont s’ha mostrat sincer. Ha dit que “no és fàcil viure sol en un altre país”, però que alhora també se sent “com a casa a Bèlgica, perquè és Europa”. Els entrevistadors també han convidat Puigdemont a provar menjar català, com escalivada, esqueixada i anxoves: “Espera tornar mai a Espanya?", li han preguntat abans d’acabar l’acte. “A Espanya no ho sé, a Catalunya, sí”, ha tancat Puigdemont, entre riures i aplaudiments dels assistents.

L’acte organitzat per la plataforma Room for Discussion celebra aquest any el seu desè aniversari, en què han convidat polítics i acadèmics d’arreu del món a parlar en un to distès sobre qüestions polítiques i econòmiques.

stats