Política 14/06/2019

La Moncloa nega negociacions amb Esquerra per a l'abstenció a la investidura

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, fa una nova crida contra el bloqueig de govern

2 min
La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest divendres

MadridLes reunions de Pedro Sánchez i el seu equip per intentar facilitar la investidura no obre cap negociació. Segons ha aclarit aquest divendres la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, en cas que ERC decideixi abstenir-se ho farà "lliurement", ja que "no s'ha negociat res amb el partit independentista".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb l'esperança que hi hagi nou govern liderat per Sánchez abans del mes de juliol, les veus del govern i del PSOE demanen plegats que partits als antípodes com Esquerra i Ciutadans s'abstinguin en la investidura, sobretot perquè "no hi ha cap alternativa", ha dit Celaá, i perquè una repetició d'eleccions "no seria bona per als espanyols".

A la ministra no li ha sorprès –tot i que diu que el govern no hi ha tingut res a veure– l'advertència de Macron a Rivera perquè no pacti amb Vox. "Nosaltres no hi hem tingut res a veure, però no és nou que persones d'aquest grup [l'eurogrup europeu que uneix Cs i Macron] no naturalitzin com es fa aquí l'entrada de l'extrema dreta", ha dit.

La ministra d'Educació en funcions no s'ha manifestat sobre les darreres decisions de la Junta Electoral Central respecte als eurodiputats, ja que "no li correspon al govern la defensa jurídica" dels polítics en presó preventiva. "El govern ni hi entra ni en surt. És el Tribunal Suprem qui resol aquestes situacions", ha afegit. "Els camins de la política i de la justícia no han de creuar-se", ha respost Celaá quan li han preguntat si la situació de Junqueras entraria en una possible negociació amb Esquerra. S'ha obert, malgrat tot, al diàleg. "Obrir camins en política és l'única cosa que ens portarà a dialogar i poder raonablement trobar camins de solucions", ha dit referint-se específicament a Esquerra.

El govern espanyol, ha dit Celaá, conversarà amb la Generalitat, "com amb totes les administracions" quan es formi un nou govern, per la qual cosa ha tornat a instar els partits a "desbloquejar" la investidura.

Celaá ha explicat que ara només s'encarreguen de "qüestions d'urgència" com a govern en funcions. Una de les mesures presentades aquest divendres, en aquest sentit, és un pla de prevenció d'incendis que implica deu ministeris i que comptarà amb 73 aeronaus aquest estiu i quatre drons repartits per 47 bases a l'estat espanyol per extingir incendis. Un total de 2.900 militars estaran al servei de l'extinció d'incendis en diferents fases i la informació sobre els incendis al territori espanyol es podran seguir en temps real.

stats