Política 12/07/2017

Rajoy acusa a Iglesias de "corrupció de valors" per haver cobrat de Veneçuela

Mariano Rajoy respon a preguntes sobre corrupció i la reprovació de Montoro i Catalá

Dani Sánchez Ugart
2 min
Rajoy s'ha dirigit al Congrés per primer cop aquesta legislatura des de la tribuna d'oradors. EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, encara aquest dimecres una nova sessió de control en què els grups de l'oposició li preguntaran sobre corrupció i la reprovació de Montoro i Catalá. El líder de Podem, Pablo Iglesias, li ha preguntat quant li costa als espanyols la corrupció del seu partit, i Rajoy ha sortit per la tangent responent que la corrupció "cal combatre-la". Iglesias li ha recordat aleshores que la trama al voltant de l'operació Lezo va desviar 23,5 milions d'euros que és el que costa "l'ingrés hospitalari de 55.000 persones durant un dia". La Gürtel hauria desviat 283 milions, i "es podrien pagar 60.000 beques de residència", i així ha continuat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Vostè necessita que les coses vagin malament per existir, i quan les coses comencen a millorar pateixen", ha respost Rajoy, que l'ha acusat d'estar "agafat al mantra de la corrupció: l'exageren i la magnifiquen". El president espanyol ha dit que combat la corrupció i ha tret l'espantall de Veneçuela: "Vostès no són lliures de la corrupció de valors democràtics, perquè vostès els han pagat i no són lliures per defensar posicions".

La portaveu del PSOE, Margarita Robles, per la seva banda, li ha preguntat sobre la reprovació dels minitres Cristóbal Montoro i Rafael Catalá, i sobre si el govern espanyol els pensa cessar. "Respecto i molt les decisions d'aquesta Cambra a la qual s'ha fet referència. En aquest cas no les comparteixo i com que no m'obliguen a prendre cap decisió, com vostè sap perfectament això és el que faré", ha deixat anar a Robles, a la qual ha recordat que el cap de l'executiu té en exclusiva la competència de nomenar i cessar ministres, així com la de dissoldre les Corts. En el cas de Montoro, ha dit que el TC ha anul·lat l'amnistia fiscal per "una raó de forma" i no produeix cap efecte jurídic.

La portaveu del Grup Socialista ha subratllat que la responsabilitat política "l'ha de gestionar el Parlament" i ha recriminat a Rajoy que en la passada legislatura el PP exercís el "corró" i ara ni prengui mesures després de les reprovacions ni prengui en compte les iniciatives legislatives que aprova el Ple "basant-se en l'arrogància i en l'autoritarisme". "Han de tenir vostès més respecte a la sobirania nacional que presenta aquesta Cambra", ha ressaltat.

En aquest ple, no hi haurà preguntes sobre Catalunya, però sí una del PDECat a la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, sobre refugiats.

stats