Política 27/10/2020

Delgado deixa el fiscal Stampa sense plaça a Anticorrupció i fora de la macrocausa sobre Villarejo

Tres fiscals del Procés no aconsegueixen la vacant com a fiscal en cap de l'àrea penal del Suprem

Ot Serra
3 min
La futura Fiscal General de l'Estat, Dolores Delgado

MadridIgnacio Stampa, un dels fiscals implicats en la macrocausa sobre l'excomissari José Manuel Villarejo, haurà d'abandonar l'acusació després de no haver aconseguit plaça a Anticorrupció. Aquest dimarts la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, ha escoltat el Consell Fiscal i proposarà diversos nomenaments que el consell de ministres aprovarà els pròxims dies. De les vuit vacants que hi havia a Anticorrupció, Stampa no ha estat designat en no rebre el suport dels integrants del Consell Fiscal, molts d'ells representants de l'Associació de Fiscals -conservadora i de la qual forma part Stampa- i de la Unió Progressista de Fiscals (UPF). Els membres d'aquesta darrera associació apostaven per ell, però Delgado ho va frenar. Stampa ha estat protagonista els últims mesos per la seva presumpta relació amb l'advocada de Podem Marta Flor, que exerceix una de les defenses en el cas Dina, una de les peces de Tàndem sobre l'entramat de Villarejo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Stampa estava en comissió de serveis a Anticorrupció i ara haurà d'abandonar totes les investigacions i tornar a la Fiscalia de Madrid. El Consell Fiscal és un òrgan consultiu, però Delgado ha decidit atendre els posicionaments que les dues associacions han mantingut. L'altre fiscal que investiga Villarejo, Miguel Serrano, també aspirava a una plaça fixa, i com que ha aconseguit el suport de la UPF, Delgado li ha atorgat una de les vacants. En cas contrari, el fiscal en cap d'Anticorrupció, Alejandro Luzón, hauria hagut de canviar els dos fiscals que fins ara investigaven el cas Tàndem.

Segons fonts del ministeri públic citades per Europa Press, alguns membres defensaven que Delgado s'havia d'abstenir en aquesta decisió perquè l'exministra de Justícia apareix en algunes de les converses que consten en la investigació judicial i per la seva afinitat amb el jutge Baltasar Garzón, que ara dirigeix el bufet d'advocats que defensa alguns dels investigats del cas Tàndem, com l'excomissari de la Policia Nacional Enrique García Castaño. Delgado exercirà les seves funcions i proposarà els nomenaments tot i aquest debat, mentre que el tinent fiscal del Suprem, Luis Navajas, s'ha abstingut de les deliberacions.

Fa uns dies, en diverses entrevistes va expressar el "fàstic" que sentia per la suposada relació entre Stampa i l'advocada Marta Flor, fet que es deduïa de la publicació en alguns mitjans d'una conversa de WhatsApp del xat de lletrats de Podem. Navajas va corregir i va escriure una carta en la qual demanava perdó per les seves manifestacions, però de tota manera no ha volgut participar en la discussió que afectava Stampa durant la reunió del Consell Fiscal. A la Fiscalia de Madrid es va obrir una investigació per tràfic d'influències i revelació de secrets arran d'una denúncia presentada per Vox que divendres el tinent fiscal de la Fiscalia de Madrid va proposar arxivar. Aquest dimecres, però, Delgado va mantenir aquest informe exculpatori guardat al calaix i no va donar-ne explicacions al Consell Fiscal. A banda de Serrano, les altres set places a Anticorrupció són per a Luis Rodríguez Sol, Belén Dorrechemochea, César de Rivas, Alejandro Cabaleiro, Irene Rodríguez i Jorge Andújar.

Zaragoza, Madrigal i Moreno, sense premi

Entre altres nomenaments, destaquen el d'una plaça de fiscal en cap d'una de les dues seccions penals del Tribunal Suprem, a la qual aspiraven tres fiscals del judici del Procés: Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal i Jaime Moreno. Ja n'ocupa una el quart fiscal que va representar l'acusació del ministeri públic contra els líders independentistes, Fidel Cadena, i els altres tres van presentar candidatura per aconseguir la segona, però el Consell Fiscal ha optat per José Javier Huete.

Zaragoza ha rebut els vots dels membres de l'Associació de Fiscals i no els de la UPF -de la qual forma part-, que s'ha decantat per Huete. Segons fonts judicials, els membres de la UPF no han proposat Zaragoza per por que obtingués un suport gairebé unànime i Delgado es veiés trobés en la situació de nomenar-lo a contracor. A més, l'ex fiscal general de l'Estat María José Segarra serà proposada com a fiscal de sala coordinadora per a la protecció de persones amb discapacitat i persones grans del Suprem.

stats