CORRUPCIÓ
Política 14/05/2016

Demanen 11 anys de presó per a Cotino per manipular contractes

Anticorrupció detalla irregularitats en la visita del Papa a València

Salvador Almenar
3 min
Demanen 11 anys de presó per a Cotino per manipular contractes

ValènciaL’expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino té un futur judicial molt complicat. Qui va ser la màxima autoritat del Parlament valencià fins a finals del 2014 serà una de les 23 persones que el magistrat de l’Audiència Nacional José de la Mata jutjarà per presumptes irregularitats en les contractacions relatives a la visita del papa Benet XVI a València. En aquella etapa, el PP controlava les institucions -tant la Generalitat com l’ajuntament de la capital-, una causa vinculada a la investigació de la trama Gürtel.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Fiscalia Anticorrupció va sol·licitar ahir una pena d’11 anys de presó per a Cotino. En l’argumentari traslladat al jutge, el ministeri fiscal va considerar que el dirigent del PP va “impulsar activament” la contractació d’empreses vinculades a Gürtel en la retransmissió de la visita que el Papa va fer a la capital valenciana el 2006, moment en què Cotino era un dels vicepresidents del govern liderat per Francisco Camps. Anticorrupció acusa el també exconseller de Benestar Social del PP de quatre delictes de malversació de fons públics, frau en l’administració pública, suborn passiu i prevaricació continuada. A banda de la petició de pena de presó, també es demana que Cotino sigui inhabilitat durant 10 anys per a l’exercici de la funció pública.

En el seu escrit, el fiscal assegura que, “tot i no ostentar cap càrrec en la Fundació de la Trobada Mundial de les Famílies ni formar part de les seves competències com a conseller, va impulsar activament i va gestionar de facto la contractació objecte de la investigació”. I és que Cotino, vinculat al sector més conservador del PP, va ser un dels membres de la Generalitat Valenciana que més esforços van dedicar a la preparació de la visita de BenetXVI. Així ho van acreditar alguns testimonis durant la fase d’instrucció. Concretament, un membre de la fundació creada per organitzar la visita del Papa va assegurar al jutge que Cotino era qui “tallava el bacallà” i prenia totes les decisions respecte als preparatius de la visita del pontífex. El Partit Socialista del País Valencià, acusació particular en el cas, demana per a l’expresident de les Corts 15 anys i vuit mesos de presó i 357.000 euros de multa. Els socialistes li atribueixen els mateixos delictes que Anticorrupció, a més dels d’associació il·lícita, suborn i falsedat continuada.

Juntament amb Cotino, la Fiscalia acusa l’exdirector de Canal 9 Pedro García Gimeno (per a qui demana 40 anys de presó) i els principals líders de la trama Gürtel -Francisco Correa, Álvaro Pérez i Pablo Crespo (per als quals se sol·liciten més de 37 anys de condemna)-. A tots se’ls atribueix complicitat amb l’exconseller del PP per fer possible que la contractació de les empreses del grup Correa es fes a través de l’ens públic Radiotelevisió Valenciana, per concretar “el pagament amb càrrec a fons públics”.

Alfonso Rus, en el punt de mira

El jutge del cas Imelsa, que esquitxa de ple el PP valencià, va decidir ahir obrir una peça separada per a les suposades contractacions de personal a la Diputació de València i investigar 28 persones per aquests fets, entre els quals l’expresident de la institució i del PP a la província, Alfonso Rus. L’exalcalde de Xàtiva ja està investigat en aquesta causa per adjudicar contractes de manera irregular.

Nova condemna al PP, ara a Alonso i Maroto

El Tribunal de Comptes ha condemnat el ministre de Sanitat en funcions, Alfonso Alonso; el secretari sectorial del PP, Javier Maroto, i la resta del govern de Vitòria entre el 2003 i el 2007 a pagar 393.862 euros per haver pactat un lloguer excessiu d’unes oficines a la ciutat. El tribunal entén que Maroto, aleshores regidor d’Hisenda, va acordar amb el propietari del local un lloguer de 12.500 al mes, i va desoir l’informe que recomanava no superar els 10.168. Per això, s’acusa l’equip municipal d’una “negligència greu” i de “perjudicar” les arques públiques en incloure “clàusules lesives” per a l’Ajuntament.

stats