Política 19/10/2014

Detenen la membre d'ETA Nagore Múgica quan visitava la seva parella a la presó a Alacant

El ministeri de l'Interior destaca que va formar part del comando Txalaparta, que va cometre quinze atemptats a Biscaia els anys 90

Acn
2 min

AlacantLa Guàrdia Civil ha detingut aquest dissabte a Alacant la membre d'ETA Nagore Múgica quan visitava la seva parella sentimental, i també membre de la banda terrorista, a la presó. Juan Carlos Iglesias Chouzas 'Gadafi', està complint condemna a la presó Alacant II.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons informa el ministeri de l'Interior, Nagore Múgica es va integrar en el comando Txalaparta el 1990, juntament amb Óscar Abad Palacios, José Ramón Martínez García i Francisco Javier Goitia Elorza, i va participar en una quinzena d'atemptats a la província de Biscaia contra concessionaris, bars, agents de la Guàrdia Civil i vies fèrries. Múgica ja ha complert una condemna i aquesta nova detenció respon a una ordre de l'Audiència Nacional.

El 4 de febrer del 2003 va ser condemnada per la secció segona de la sala penal de l'Audiència Nacional a 8 anys de presó per dipòsit d'explosius, delicte comès durant la seva pertinença al comando Txalaparte. El 30 d'octubre del 2003 el Tribunal Suprem va confirmar la sentència. El 14 de febrer del 2011 va quedar en llibertat per compliment de condemna.

Segons el ministeri de l'Interior, el passat 14 de febrer el magistrat del Jutjat central d'instrucció número 2 de l'Audiència Nacional va dictar una ordre de recerca i detenció per la qual la Guàrdia Civil l'ha detingut aquest dissabte aprofitant que visitava la seva parella sentimental a la presó. En les properes hores passarà a disposició judicial.

Nagore Múgica va formar part del comando Txalaparte que va cometre una quinzena d'atemptats els anys 90. El 25 d'octubre del 1992, va explotar un artefacte en un habitatge de Bilbao i va resultar mort un membre del comando, Francisco Javier Goitia, que en aquella època era parella sentimental de Múgica. La detinguda va fugir a França, on va ser acollida per estructures clandestines de la banda terrorista.

El 1995 es va traslladar a Mèxic juntament amb Juan Carlos Iglesias Chouzas i va tornar a França el 25 de maig del 1996, on va la van detenir a l'aeroport. L'octubre del 1998, la justícia francesa la va condemnar per associació de malfactors i dipòsit d'explosius. El desembre del 2000 la van extradir a Espanya i va ingressar a presó.

stats