Política 19/04/2017

Detingut Ignacio González per corrupció en l'empresa d'aigües de la Comunitat de Madrid

El PP el suspèn de militància l'expresident madrileny. Hi ha 12 detencions en total, i Cifuentes declararà com a testimoni

Dani Sánchez Ugart
2 min
Ignacio González, president de la Comunitat de Madrid / EFE

MadridIgnacio González, exnúmero dos d'Esperanza Aguirre i successor a la presidència de la Comunitat de Madrid, ha estat detingut aquest dimecres en una operació de la Guàrdia Civil relacionada amb la gestió del Canal d'Isabel II, l'empresa pública que gestiona l'aigua a la comunitat. El PP ha reunit d'urgència el seu comitè de drets i garanties i ha procedit a la suspensió de militància de l'expresident madrileny, que ja tenia un expedient obert per la presumpta corrupció en el lloguer d'un àtic de luxe a Estepona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'operació, batejada com a Lezo, que estan portant a terme agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, està coordinada pel jutjat d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional i dirigida pel jutge Eloy Velasco, i ha estat declarada secreta. De moment s'han efectuat dotze detencions, entre les quals, les de l'expresident madrileny, segons informen fonts policials i jurídiques. La investigació judicial se centra en persones vinculades a l'anterior equip de l'administració autonòmica, i es basa en indicis que van desviar diner públic en benefici propi. Té el seu origen en una querella de la fiscalia del 2016, que va continuar amb una investigació de la UCO que s'ha allargat durant mesos.

Cotxes de la Guàrdia Civil a l'entrada de l'empresa pública Canal Isabel II, que gestiona l'aigua a la Comunitat de Madrid

La detenció de González s'ha produït al seu domicili de Madrid, i a més s'estan escorcollant les oficines del Canal d'Isabel II i altres edificis. Estan previstes diverses entrades i escorcolls, a més de detencions, com ara d'antics directius de l'empresa. Se'ls acusa de delictes de prevaricació, organització criminal, malversació, blanqueig de diners, suborn, frau, falsificació documental i corrupció en els negocis, segons fonts jurídiques.

Per a avui mateix, Velasco ha citat a declarar la presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes, que ha mostrat la seva voluntat de "col·laborar" en la investigació. A més, també declararan quatre persones més, entre les quals, el seu número dos, Ángel Garrido.

Entre els delictes que s'investiguen destaca la compra fraudulenta de l'empresa Emissao, que va ser denunciada per la mateixa empresa pública madrilenya.

Cifuentes va posar el cas en mans de la Fiscalia

Cifuentes s'ha desmarcat sempre de la corrupció i ha recordat sovint que els anys sota sospita eren previs a la seva entrada al govern, l'any 2015. De fet, l'operació policial d'aquest dimecres té l'origen precisament en un informe que Cifuentes va traslladar a la Fiscalia de l'Audiència Nacional després de detectar "anomalies" en les filials del Canal d'Isabel II a Iberoamèrica.

El maig del 2016, el govern de la Comunitat de Madrid va informar que el nou director gerent del Canal, Rafael Prieto, estava fent una anàlisi de la societat a l'Amèrica Llatina i les seves filials, començant per la compra el 2013 d'una empresa brasilera, Emissão Engenharia e Construções, per 21 milions d'euros. Un any després, el valor comptable de la companyia era de cinc milions. El portaveu del govern autonòmic i president del Canal, Ángel Garrido, va explicar aleshores que havien detectat operacions "anòmales" relatives a diferents etapes, preus, terminis i fórmules de pagament de l'operació. Cifuentes va responsabilitzar en tot moment l'anterior equip de govern.

stats